В начало

росія в липні залишається головним постачальником нафти в Китай

росія залишалася найбільшим постачальником сирої нафти в Китай у липні, показали урядові дані Китаю в неділю, навіть якщо російські постачання впали з історичних максимумів через менші знижки, а зростання внутрішнього попиту обмежує російський експорт, повідомляє Reuters.

Згідно з даними Головного митного управління, надходження з росії зросли на 13% порівняно з тим же місяцем минулого року, до 8,06 млн метричних тонн у липні, або 1,9 млн барелів на день (б/д).

За перші сім місяців року російські постачання зросли на 25% порівняно з роком раніше, до 60,66 млн тонн.

Постачання з Саудівської Аравії склали 5,65 млн тонн, що на 14% менше, ніж роком раніше, і на 31% — з червнем.

Незважаючи на триваючі західні санкції й обмеження цін на російські постачання, російська сира нафта марки ESPO дедалі більше торгується ближче до еталонних показників, оскільки високий попит з боку індійських і китайських покупців зменшує санкційну знижку.

За даними торговельних джерел, постачання ESPO з доставкою в липні були зі знижкою в $5-6 за барель до порівняльного рівня ICE Brent проти $8,5 за постачання ICE Brent у березні.

Очікувалося, що зростання внутрішнього попиту в росії також призведе до загального скорочення російського експорту. Постачання із західних російських портів у липні, за оцінками, впали на 18% порівняно з попереднім місяцем, відображаючи відновлення внутрішнього попиту на нафтопереробку.

Китайські нафтопереробники використовують трейдерів-посередників для доставки й страхування російської сирої нафти, щоб уникнути порушення санкцій Заходу.

Альтернативні постачальники побачили, що їхні частки зросли, щоб компенсувати менші постачання в Саудівську Аравію й росію. Постачання Анголи зросли на 27% порівняно з попереднім місяцем, до 574 581 б/д в липні.

Продовжуючи тенденцію попереднього місяця, експорт США до Китаю зріс у п’ять разів порівняно з роком раніше, незважаючи на геополітичну напруженість, оскільки видобуток нафти WTI у США продовжує зростати на тлі скорочення постачань ОПЕК+. Постачання сирої нафти США в Китай склали 161 275 б/д у липні, знизившись з 742 824 б/д у червні через скорочення арбітражної маржі.

Імпорт з Малайзії зріс на 16% порівняно з роком раніше, до 911 926 б/д у липні. Малайзію часто використовують як проміжний пункт для санкційних вантажів з Ірану й Венесуели.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти