В начало

Росія має компенсувати «Нафтогазу» збитки в Криму – суд Британії

Високий суд Англії та Уельсу підтвердив рішення арбітражу в Гаазі, який зобов’язав росію виплатити $5 млрд компаніям групи «Нафтогаз» через збитки, завдані в результаті протиправної анексії Криму.

Про це повідомляє прес-служба групи «Нафтогаз», яку цитує «Європейська правда».

Припис британського суду від 5 грудня визнає арбітражне рішення про відшкодування «Нафтогазу» збитків, включно з відсотками, обсягом $5 млрд, а також «часткового арбітражного рішення щодо юрисдикції й відповідальності».

Голова групи «Нафтогаз» Олексій Чернишов зазначив: «Оскільки агресор добровільно не сплатив кошти, передбачені гаазьким рішенням, ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для стягнення цих коштів у цільових юрисдикціях, де є російські активи».

У жовтні 2016 року «Нафтогаз» і шість інших компаній групи ініціювали арбітраж у Гаазі проти рф на підставі міжурядової угоди про взаємний захист інвестицій. У лютому 2019 року трибунал ухвалив рішення на користь «Нафтогазу», підтвердивши юрисдикцію у справі.

Остаточне рішення арбітражний суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі ухвалив 12 квітня 2023 року. З-поміж усіх аналогічних арбітражних рішень сума компенсації за цим позовом найбільша.

У разі відмови росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, «Нафтогаз» має право розпочати процес визнання і допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де розташовані активи рф.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти