В начало

РГК підключила до мереж перший в Україні біометановий завод потужністю 3 млн куб. м на рік

Регіональна газова компанія (РГК) підключила до своїх мереж перший в Україні завод з виробництва біометану продуктивністю 3 млн куб. м газу на рік. Про це повідомляє прес-служба РГК.

«Підприємство на рік вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу, який споживатимуть близько 1 500 клієнтів: населення і промисловість», — йдеться у повідомленні.

РГК відновила роботи із підключення біометанового заводу одразу після деокупації Чернігівської області у квітні минулого року.

«Весь процес підключення, від видачі технічних умов до завершення будівництва, тривав менше 6 місяців. Для підприємства встановлено вузол обліку газу й газорегулювальне обладнання, укомплектоване найкращими технологічними рішеннями компаній Emerson, Pietro Fiorentini, FMG і Sick – світових лідерів газової галузі», — повідомили у компанії.

Зі слів генерального директора РГК Олексія Тютюнника, у цьому проєкті РГК виступила як інвестняня: консультувала, розробила проєктно-технічну документацію на підключення, технічні умови, а також виконала безпосередні роботи з підключення до мережі.

«Цей досвід ми можемо масштабувати в будь-якій галузі України. Адже Україна має величезний потенціал виробництва біометану на рівні з ЄС, де працює понад 1 200 заводів потужністю 3,5 млрд куб. м на рік», — зазначив процитований у прес-релізі Тютюнник.

Як пояснили в РГК, біометан, що виробляється підприємством, нічим не відрізняється від природного і відразу може споживатися домогосподарствами і промисловістю. Якість доочищеного метану контролюється потоковим хроматографом, а газорегулюючий пункт обладнано пристроєм для відбору проб газу.

«На першому етапі газ надходитиме в мережу в осінньо-зимовий період. Після будівництва другої черги й кільцювання мереж подача стане цілорічною», — підкреслили в компанії.

Як поінформували в РГК, у компанії розроблено універсальний шаблон технічних умов для підключення біометану за пільговою вартістю 1 грн й створено «єдине вікно» у форматі one-stop-shop для виробників біометану й потенційних інвесторів.

2022 року було укладено меморандум між РГК і STX – європейським трейдером ринку біометану, який контролює 15% ринку Європи, на купівлю біометану з України.

Як повідомляється в прес-релізі, біометановий завод у Прилуцькому районі Чернігівської області було введено в експлуатацію компанією «Галс Агро» 2018 року, й спочатку він працював на виробництво біогазу, з якого вироблялася електроенергія.

2021 року підприємство було обладнано модулем із виробництва біометану. На початку 2023 року біометановий модуль було встановлено й підключено до мереж АТ «Чернігівгаз».

У другій половині 2023 року інвестори планують встановити ще один модуль із виробництва біометану такої ж потужності у Київській області. Сировиною для біометану є відходи аграрного сектора.

Базова сировина для виробництва біометану – жом цукрових буряків після виробництва цукру, бурякова патока, рослинні залишки, силос енергетичних рослин, відходи харчових і комбікормових виробництв, гній великої рогатої худоби – виробляється підприємствами агрохолдингу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти