В начало

рф засекретила статистику виробництва палива після ударів України по найбільших НПЗ

російська влада вирішила засекретити оперативну статистику випуску палива після нальотів українських дронів на нафтопереробні заводи (НПЗ), які спричинили двозначний обвал виробництва у нафтових компаній.

міненерго рф оголосило 28 травня, що припиняє надавати росстату щотижневі дані про виробництво автобензину й дизпального. «З огляду на наявну геополітичну ситуацію розкриття такої інформації може стати приводом для маніпулювання ринком з боку несумлінних його учасників», — цитує Reuters заяву відомства.

Закриття статистики про виробництво автобензину «сприятиме зміцненню надійності» забезпечення внутрішніх споживачів і підвищенню енергетичної безпеки країни загалом, стверджує міненерго рф.

Останні тижневі дані росстату, опубліковані 23 травня, показали, що виробництво бензину в росії впало до мінімуму з жовтня після того, як БпЛА за три тижні вразили щонайменше п'ять великих НПЗ.

З 13 по 19 травня, згідно з офіційною статистикою, російські НПЗ випустили 740 тис. тонн бензину — на 2,5% менше, ніж тижнем раніше, на 5% менше, ніж на початку травня, і на 20% менше рівнів кінця грудня (тоді НПЗ випускали понад 930 тис. тонн бензину щотижня).

Випуск дизельного пального просів на 7,1% за тиждень, до 1,558 млн тонн. Порівняно з кінцем минулого року, НПЗ скоротили виробництво на 11%, або майже 200 тис. тонн на тиждень.

Травень приніс нову серію аварій російським нафтовикам, які поки що безсилі захистити свої заводи від атак БпЛА. 9 травня дрон атакував розташований у башкирії завод «газпром нєфтєхім салават», що випускає близько 600 тис. тонн високооктанового бензину щорічно.

Наступного дня під ударом опинився найбільший НПЗ калузької області (пєрвий завод), а ще через два дні — волгоградський НПЗ «лукойлу». Він був змушений зупинити головну установку перероблення нафти, яку, втім, перезапустили 16 травня.

17 травня вдруге з початку року став туапсинський НПЗ «роснєфті» — єдиний на чорноморському узбережжі росії. Завод потужністю 12 млн тонн на рік простоював із зими через пожежу, спричинену атакою БпЛА. Його перезапустили наприкінці квітня, але через три тижні він знову зазнав нальоту, в результаті якого вийшла з ладу одна з установок. За даними Reuters, завод перезапустили 19 травня.

Повністю захистити підприємства ПЕК від ударів БпЛА зараз неможливо, визнав 22 травня віцепрем'єр рф алєксандр новак. «На 100% виключити [атаки] неможливо, іноді трапляються ті ситуації, які були», — сказав він.

У квітні російське міненерго дозволило нафтозаводам різко зменшити вимоги до якості бензину, щоб уникнути дефіциту. Замість стандарту «Євро-5», який діє в рф з 2016 року, НПЗ запропонували випускати бензин, який за окремими параметрами відповідає класу «Євро-3», запровадженому в  ЄС 1999 року, а в росії — 2008-го.

Заводам спустили дозвіл підняти частку ароматичних сполук у бензині з 35% до 42%, частку етилового спирту – з 5% до 10%. Мета — «створити заділ для додаткового випуску», розповідали джерела Reuters.

За підрахунками агентства, у травні в росії простоювали 12,3% потужностей НПЗ, або 3,392 млн тонн. Нагромадженим підсумком за 5 місяців поточного року сумарний простій первинного перероблення нафти досяг 16,598 млн тонн, в 1,5 раза перевищивши показник за аналогічний період торік.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти