В начало

рф офіційно відмовилася від транзиту газу в Європу через Польщу

Санкції, які російська влада 11 травня запровадила проти власника польської ділянки газопроводу «Ямал–Європа» – компанії EuRoPol GAZ, передбачають заборону для «газпрому» використовувати потужності цього трубопроводу. Про це заявив речник «газпрому» сєргєй купріянов, повідомляє російське ІА «Інтерфакс».

«Встановлено заборону на здійснення угод і платежів на користь осіб, які перебувають під санкціями, зокрема для «газпрому» це означає заборону на використання газопроводу, що належить компанії EuRoPol GAZ, для транспортування російського газу через Польщу», – сказав купріянов.

Він нагадав, що Польща 26 квітня запровадила санкції проти «газпрому», якому належить 48,82% акцій EuRoPol GAZ.

Як повідомлялося, росія з осені минулого року майже не використовувала трубопровід «Ямал–Європа» для постачання газу в ЄС, через що він переважно працював у реверсному режимі, постачаючи газ з Німеччини в Польщу.

27 квітня російський «газпром» зупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) і PGNiG (Польща) через відмову переходити на оплату в рублях.

Довідка enkorr

Газопровід «Ямал–Європа» завдовжки понад 2 тис. км від Торжка до Франкфурта-на-Одері виведено на проєктну потужність – 33 млрд куб. м на рік – 2006 року.

Польська ділянка включає 683 км лінійної частини і п'ять компресорних станцій, нею володіє спільне підприємство EuRoPol Gaz, яким управляє окремий оператор польської ГТС – Gaz System.

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти