В начало

Рентабельність світових НПЗ впала до багаторічного мінімуму

За даними Управління енергетичної інформації США (EIA), світова маржа нафтопереробного заводу (НПЗ), виміряна крек-спредом 3:2:1 (розраховується шляхом віднімання ціни 3 барелів сирої нафти від ціни 2 барелів бензину й 1 бареля дистиляту), починаючи з цієї весни, була нижчою за середні показники за 5 років (2019-2023 рр.) із подальшим зниженням наприкінці літа й на початку осені.

У вересні середньомісячна маржа НПЗ впала до найнижчого рівня за цей місяць із 2020 року, коли пов’язане з пандемією скорочення поїздок значно знизило попит на транспортне паливо.

Маржа перероблення на НПЗ по всьому світу скорочується, що вказує на зниження рентабельності перероблення сирої нафти й продажу нафтопродуктів. Відповідно до EIA, маржа падає, тому що попит на нафтопродукти залишається відносно низьким, попри зростання глобальних потужностей нафтоперероблення.

«Нещодавнє падіння рентабельності НПЗ – відхилення від останніх 2 років. Після низьких падінь 2020 року зменшення потужностей НПЗ у США й відновлення попиту на нафтопродукти підтримали зростання маржі заводів. Ця тенденція була особливо актуальною на західному узбережжі, де кілька НПЗ закрили або перевели виробництво на дизельне пальне з відновлюваних джерел у відповідь на його збільшення використання в регіоні», – йдеться в повідомленні EIA.

«Маржа НПЗ частково впала через відносно слабкий попит на нафтопродукти, зокрема на дистилятний мазут. 2024 року постачання дистиляту мазуту в США (приблизний показник, що використовується для споживання) становило в середньому на 6% менше, ніж 2023 року, і на 8% менше, ніж 2019 року з червня по вересень, головним чином через зниження виробничої активності й збільшення використання біопалива замість звичайного дизельного пального на основі нафти на західному узбережжі», — зазначають в EIA.

Споживання бензину й авіаційного палива в США було трохи нижчим від рівня 2023 року за ті ж місяці, і обидва вони залишаються на 6% нижчими від рівня 2019 року.

За межами США попит на нафтопродукти впав через уповільнення економічної активності в Китаї з Європою. Крім того, зростання використання електромобілів, біопалива й СПГ у вантажних перевезеннях поступово зменшує споживання нафтового палива у більшості країн Азії і Європи.

Маржа НПЗ також зазнала тиску через нові переробні потужності за кордоном. Кувейтський НПЗ Al-Zour потужністю 615 тис. барелів на добу (б/д) досяг повної переробної потужності на початку 2024 року, НПЗ Duqm в Омані потужністю 230 тис. б/д почав працювати, а НПЗ Dangote в Нігерії потужністю 650 тис. б/д нарощує свою роботу.

Згідно з даними EIA, у відповідь на низьку маржу НПЗ деякі світові нафтопереробні підприємства скоротили обсяги виробництва, а деякі в Європі оголосили про плани закрити або скоротити потужності. Попри те, що це було заплановано до нещодавнього зниження рентабельності НПЗ, LyondellBasell планує закрити свій завод потужністю 264 тис. б/д у Х’юстоні до І кварталу 2025 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти