В начало

Ірак провадить перемовини з Туреччиною про відновлення постачань нафти з Джейхана – Bloomberg

Ірак намагається домовитися з Туреччиною про відновлення експорту нафти з півночі через Джейхан, заявив міністр нафти Іраку Хайян Абдул Гані в телеінтерв'ю на каналі Rudaw.

«Ведуться перемовини з турецькою стороною щодо відновлення прокачування, і ми сподіваємося незабаром прийняти турецького делегата для вирішення цього питання», – сказав міністр.

Туреччина закрила трубопровід до Джейхана після того, як Ірак у березні виграв майже дев’ятирічний арбітраж у Міжнародній торговій палаті. Другий за величиною виробник ОПЕК стверджував у справі, що Анкара порушила угоду про трубопровідний транзит від 1973 року, дозволивши експорт сирої нафти з курдського регіону без згоди Багдада. 

Зі слів Абдула Гані, останні перемовини проходять успішно, і експорт незабаром відновиться. Проте Туреччина не погодилася на прохання Іраку відновити постачання минулого місяця.

Експорт Іраку впав у травні до мінімуму за майже два роки, оскільки трубопровід із північних родовищ країни було закрито на другий повний місяць.

Абдул Гані сказав, що є ознаки того, що ціни будуть стабільними на нинішньому рівні, а потім піднімуться в найближчі місяці. Припинення постачань близько 500 тис. барелів сирої нафти на день з північних родовищ країни в Курдистані й Кіркуку через Джейхан на світові ринки позитивно вплинуло на стабільність цін і підвищило ціни, додав він.

Ірак також прагне диверсифікувати свої експортні термінали, але експортний трубопровід «Кіркук- Баніяс» із Сирією на цю мить не розглядається як альтернатива трубопроводу «Джейхан», додав міністр.

Зі слів Абдула Гані, країна дотримується зобов’язань Паризької угоди припинити спалювання природного газу в факелах — спалювання природного газу відбувається в процесі видобутку нафти — до 2030 року. Міністерство нафти продовжує прискорювати захоплення газу для виробництва електроенергії, тим самим зменшуючи великий імпорт газу в країну з Ірану. 

«Ми не можемо продовжувати імпорт газу, поки спалюється газ, який видобувається на нафтових родовищах», – сказав він.

Після початку інтегрованого проєкту з розробки газу з французькою компанією Total Energies SE спалювання газу з п’яти родовищ на півдні буде припинено протягом п’яти років. Країні потрібно 5-7 років, щоб вийти на самозабезпечення у видобутку газу, сказав Абдул Гані.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти