В начало

Прибутки рф від нафти падають попри зростанню обсягів експорту

Подальше падіння середньотижневих цін на нафту з лишком компенсувало невелике збільшення потоків з російських портів, посилюючи тиск на москву, оскільки вона бореться з ослабленням світового ринку, пише Bloomberg.

Чотиритижневі середні обсяги видобутку сирої нафти зросли до 3,21 млн барелів на день (б/д) протягом тижня до 15 вересня, що на 80 тис. б/д більше, ніж у попередній період. Щотижневі потоки, які є більш мінливими, також зросли, піднявшись приблизно на 110 тис. б/д.

Нафтопереробні заводи (НПЗ) почали збільшувати виробництво протягом тижня до 15 вересня. московський НПЗ, що належить «газпром нєфті», 17 вересня відновив роботу на установці дистиляції сирої нафти, яку було зупинено після атаки безпілотників 1 вересня. Однак загальнонаціональні темпи перероблення протягом перших 11 днів місяця були приблизно на 164 тис. б/д нижчими за середній рівень у серпні.

Загалом 30 танкерів завантажили 22,72 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 15 вересня, свідчать дані відстеження руху суден і звіти портових агентів. Обсяг збільшився з 21,99 млн барелів на 29 суднах минулого тижня. Це означає, що щоденні морські потоки сирої нафти в росії за тиждень до 15 вересня зросли приблизно на 110 тис. барелів – до 3,25 млн.

Валова вартість російського експорту сирої нафти впала до $1,42 млрд за сім днів до 15 вересня з $1,44 млрд за період до 8 вересня. Невелике збільшення тижневих потоків було більш ніж компенсовано черговим падінням цін на основну російську нафту.

Вартість експорту у балтійських портах знизилася щотижня приблизно на $3,40 за барель, тоді як постачання з Чорного моря впали приблизно на $3,30 за барель. Ціни на основний тихоокеанський сорт ESPO трималися краще, втративши приблизно $2,70 порівняно з попереднім тижнем. Ціни з доставленням в Індію також знизилися, впавши приблизно на $3,40 за барель, згідно з даними Argus Media.

За даними Argus Media, минулого тижня сира нафта марки Urals, що постачається з балтійських портів росії, коштувала в середньому $59,46. Ціни на відправлення з Чорного моря були вищими лише приблизно на 35 центів.

Чотиритижневий середній дохід залишився на найнижчому рівні з лютого, опустившись приблизно до $1,5 млрд на тиждень. Чотиритижневого середнього піка у $2,17 млрд на тиждень було досягнуто у період до 19 червня 2022 року.

Протягом перших чотирьох тижнів після того, як на початку грудня 2022 року набуло чинності обмеження цін на експорт російської сирої нафти країнами «Великої сімки», вартість морських потоків упала до мінімуму в $930 млн на тиждень, але незабаром відновилася.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти