В начало

Постачання саудівської нафти стрімко впало до рівня пандемії

Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер сирої нафти, зазнала падіння постачання за кордон у червні до 10-місячного мінімуму на тлі жорсткої конкуренції на ключових ринках, тоді як її власні потреби стрімко зросли.

Експорт сирої нафти з королівства, оцінений Bloomberg, становив близько 168 млн барелів минулого місяця, що еквівалентно приблизно 5,6 мл барелів на день.

Це лише на 250 тис. барелів на день вище найнижчого рівня з початку пандемії Covid-19.

Якщо зосередитися на двох найбільших споживачах країни — Китаї та Індії — ситуація виглядає ще гіршою.

Приблизно 1,27 млн барелів на день саудівської сирої нафти відправляли до Китаю минулого місяця. Це найменший показник із середини 2020 року, піку попиту на нафту, спричиненого пандемією.

Потоки до Індії трохи кращі. Вони впали до мінімуму з середини 2021 року. Більше тривоги викликає те, що постачання на ринок, який усього за кілька днів шляху від експортних терміналів Саудівської Аравії у Перській затоці, має стійку тенденцію до зниження з початку 2022-го.

І в цьому спостереженні криється ключ до однієї з причин спаду — конкуренції з боку сусіда по ОПЕК+ росії.

Втративши традиційні ринки в Європі після вторгнення її військ в Україну в лютому 2022 року, москва активно намагалася знайти нові.

Уцінені російські барелі знайшли покупців в Індії. Торгівля сирою нафтою між країнами зросла майже з нуля в 2021 році до приблизно 1,65 млн барелів на день у другому кварталі 2024-го.

У Китаї, найбільшому ринку нафти Саудівської Аравії, конкуренція виникла не лише з боку росії, але також з боку Ірану та Венесуели — країн, які, як і росія, потерпають від санкцій, що перешкоджають продажам західним покупцям.

Безсумнівно, сезонні фактори, грають певну роль у останньому падінні саудівських постачань. Спека збільшує потребу в оливах для виробництва електроенергії, щоб підтримувати роботу кондиціонерів.

За даними AccuWeather, середня денна минулого місяця температура склала +44°C (111F), порівняно з 105F роком раніше.

Але це маскує більш впливовий чинник. Схоже, що Саудівська Аравія була готова поступитися ринками союзникам, зокрема росії, щоб утримати їх в альянсі ОПЕК+.

Поки що немає ознак того, що терпіння королівства закінчилося. Але якщо перше пом'якшення скорочення виробництва доведеться відтермінувати до жовтня, це може змінитися.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти