В начало

Petroineos закриє єдиний у Шотландії НПЗ на початку 2025 року

Єдиний діючий нафтопереробний завод (НПЗ) у Шотландії буде закрито на початку наступного року всупереч проханням місцевої влади й профспілок, які наполягали на продовженні терміну експлуатації заводу за межами Единбурга. Про це повідомляє Bloomberg.

Закриття НПЗ, про яке було оголошено минулого року, залишить у Великій Британії п’ять заводів, де вироблятимуть дизельне пальне й бензин. Ineos, партнер заводу, заявив, що збереже там хімічне виробництво. Згідно з даними Консалтингової групи «А-95», потужність заводу становила 150 тис. барелів на добу (б/д), або 7,6 млн тонн нафти на рік.

«Попит на ключове паливо, яке ми виробляємо у Grangemouth, уже почав падати, й оскільки заборона на нові бензинові й дизельні автомобілі має набути чинності протягом наступного десятиліття, ми передбачаємо, що ринок цього палива буде скорочуватися далі», — зазначив Френк Демай, керівник Petroineos refining, у заяві.

У Grangemouth раніше заявляли, що його нафтопереробний бізнес нежиттєздатний, частково через посилення конкуренції з більшими, більш сучасними й ефективними заводами на Близькому Сході, в Азії й Африці. НПЗ буде перетворено на термінал імпорту палива, така ж доля, як у заводу Coryton поблизу Лондона, який припинив перероблення нафти понад 10 років тому.

Зупинка нафтоперероблення на Grangemouth у ІІ кварталі 2025 року призведе до втрати 400 робочих місць. Державний секретар з енергетичної безпеки й Net Zero Ед Мілібенд заявив, що це рішення розчаровує.

Компанія Ineos заявила, що працює з урядами Шотландії й Великої Британії над варіантами, як Grangemouth стане центром виробництва екологічно чистих продуктів, таких як стійке авіаційне паливо, водень із низьким вмістом вуглецю й синтетичне паливо. Комерційно життєздатні можливості має бути визначено до весни 2025 року в рамках ініціативи під назвою Project Willow.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти