В начало

Панамський канал домовляється із США про збільшення транзиту СПГ

Панамський канал веде перемовини з американськими виробниками скрапленого природного газу (СПГ) щодо того, як задовольнити підвищений попит на переходи, оскільки рівень води відновлюється після тривалої посухи, повідомив Reuters адміністратор каналу Рікаурте Васкес в інтерв'ю.

Канал зазвичай використовується експортерами узбережжя Мексиканської затоки США для відправлення вантажів СПГ в Азію через Тихий океан, але торішній низький рівень води змусив скоротити щоденні переправи, що змусило багатьох виробників шукати дорожчі або довші альтернативні маршрути.

У квітні транзит СПГ через шлюзи Neopanamax каналу становив лише 4,9% перетинів, тоді як контейнеровози захопили близько 61,6% транзитів.

Після збільшення кількості опадів, які відновили рівень води, напруженість почала слабшати, і канал вивчає майбутні можливості, сказав Васкес.

Керівництву каналу може знадобитися змінити розподіл слотів, щоб забезпечити більше пропусків для споживачів СПГ, тому адміністрація працює над опитуванням, яке буде надіслано клієнтам транспорту, щоб визначити їхні потреби, особливо щодо частоти й дозволів, пояснив він.

Адміністратор зазначив, що є можливість залучити експорт з нових СПГ-заводів США, для чого потрібно буде отримати дозволи, не уточнюючи, які об’єкти розглядає компанія.

Компанії, включно з провідним американським експортером СПГ Cheniere Energy, скаржилися на те, що їм доводиться терпіти довгі й дорогі періоди очікування, щоб перетнути канал, оскільки суднам з СПГ немає пріоритетного проходу.

Васкес повідомив, що канал шукає способи гарантувати перетин для цих суден, додавши, що кількість слотів, доступних для виробників СПГ, буде оприлюднено після завершення досліджень і досягнення консенсусу з залученими компаніями.

Ключові гравці галузі, ймовірно, приїдуть до Панами цього місяця для перемовин, підсумував Васкес, не називаючи сторін.

«Ми поговоримо й визначимо параметри. У них дуже великі прагнення, у яких вони хотіли б мати канал, присвячений їм, але це неможливо, оскільки це канал, який має бути відкритим для будь-якої міжнародної торгівлі», — сказав Васкес.

Панамський канал запропонував будівництво водосховищ як рішення для пом’якшення дефіциту води, пов’язаного зі зміною клімату, хоча він все ще чекає, поки уряд надасть йому доступ до районів, де їх може бути побудовано.

Обраний президент Хосе Рауль Муліно заявив агентству Reuters у середу, що прискорить видачу цих дозволів. Муліно вступить на посаду 1 липня.

Дефіцит води підвищив її цінність, і Васкес додав, що наступного року каналом буде представлено оновлену цінову схему, яка відповідає новим реаліям і потребам клієнтів.

Водосховища можуть бути готові до 2030 року, хоча адміністрація каналу ще має отримати дозволи й укласти угоди з сусідніми громадами.

Васкес висловив упевненість, що канал зробить це після відповідних консультацій і надання необхідних гарантій, додавши, що водний шлях має 15-річну історію співпраці з ними.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти