В начало

Orlen продовжить приймати СПГ у Клайпеді

Orlen Group підписала п’ятирічний договір із литовською KN Energies про ексклюзивне використання невеликої берегової станції приймання й перевантаження СПГ у Клайпеді. Отриманий у Литві газ забезпечує клієнтів у північно-східній Польщі, а також надходить на ринки країн Балтії. Про це пише BiznesAlert.

Orlen продовжив контракт із KN Energies (раніше Klaipedos Nafta), міжнародним оператором терміналів з обробки рідких енергоносіїв. Він включає право на ексклюзивне користування поляками невеликою береговою станцією приймання й перевантаження СПГ. Наразі підприємство прийняло там майже 60 тис. тонн СПГ. Новий документ діятиме до кінця березня 2030 року.

Газ, отриманий Orlen у Литві, транспортуватиметься автоцистернами й доставлятиметься споживачам у північно-східній Польщі. Його використовуватимуть бізнес-клієнти й станції регазифікації СПГ у районах, куди не доходить газова мережа.

«Розширення співпраці з KN Energies – важливий крок у подальшому зміцненні позицій Orlen Group на ринку СПГ у басейні Балтійського моря. Хоча газовий порт у Свіноуйсьце залишається для нас ключовим пунктом збору СПГ, перевантажувальний термінал у Клайпеді відіграє важливу додаткову роль і дозволяє оптимізувати логістичні витрати. Отримана тут сировина, окрім польського ринку, йде зокрема у Литву, Латвію й Естонію, де ми спостерігаємо зростаючий інтерес до співпраці з Orlen», — сказав Іренеуш Фафара, президент Orlen Group.

«Ми віримо, що укладена угода сприятиме подальшому розвитку співпраці з Orlen Group і забезпечить сприятливі умови для збільшення обсягів СПГ, що завантажуються в автоцистерни на перевантажувальному терміналі, створюючи таким чином додаткову вартість як для клієнта, так і для всієї Польщі й інших країн регіону Балтійського моря. Хоча сам термінал невеликий, він має великий потенціал і важливий для всього ланцюжка створення вартості скрапленого природного газу. Ми високо цінуємо конструктивну співпрацю з партнерами в Польщі», — зазначив президент KN Energies Дарюс Шиленскіс.

Скраплений природний газ доставляється на берегову станцію в Клайпеді суднами, місткість яких у 30 разів менша, ніж у звичайних океанських метановозів. Станцію оснащено п’ятьма резервуарами СПГ загальною місткістю 5 тис. кубічних метрів СПГ. Також є причал, пристосований для приймання й завантаження скрапленого газу на менші судна, йдеться у повідомленні.

KN Energies також є оператором великомасштабного плавучого LNG-термінала у Клайпеді, де Orlen використовує довгострокові потужності регазифікації, зарезервовані до 2032 року. За цією угодою польська компанія може імпортувати через термінал понад 0,5 млрд куб. природного газу на рік. Наразі він отримав 10 вантажів обсягом приблизно 656 тис. тонн СПГ. Після регазифікації частину сировини було реалізовано замовникам із країн Балтії, решта по газопроводу Польща-Литва, запущеному у травні 2022 року, пішла на польський ринок.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти