В начало

ОПЕК підвищує прогноз попиту на нафту в довгостроковій перспективі

ОПЕК підвищила свої середньострокові і довгострокові прогнози світового попиту на нафту в річному прогнозі й заявила, що для задоволення цього попиту необхідні інвестиції обсягом $14 трлн навіть в умовах зростання використання відновлюваного палива й збільшення кількості електромобілів на дорогах. Про це повідомляє Reuters.

Точка зору Організації країн-експортерів нафти в її World Oil Outlook 2023, опублікованій 9 жовтня, контрастує з поглядом інших прогнозистів, включаючи Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), які кажуть, що попит може досягти піку цього десятиліття.

Ще одне десятиліття чи більше зростання споживання стане поштовхом для ОПЕК, 13 членів якої залежать від доходів від нафти. Група каже, що нафта повинна бути частиною енергетичного переходу, і вона посилається на рішення деяких урядів і компаній уповільнити відхід від викопного палива.

«Останні події змусили команду ОПЕК переоцінити те, що може дати кожна енергія, зосередившись на прагматичних і реалістичних варіантах і рішеннях», — написав генеральний секретар ОПЕК Хайтам Аль Гайс у передмові до звіту.

«Заклики припинити інвестиції в нові нафтові проєкти помилкові й можуть призвести до енергетичного й економічного хаосу», — додав він, оцінивши необхідні інвестиції в нафтовий сектор на рівні $14 трлн до 2045 року, порівняно з $12,1 трлн, оціненими торік.

ОПЕК очікує, що до 2045 року світовий попит на нафту досягне 116 млн барелів на день (б/д), що приблизно на 6 млн б/д вище, ніж очікувалося в торішньому звіті, причому зростання очолить Китай, Індія, інші азіатські країни, а також країни Африки й Близького Сходу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти