В начало

ОПЕК підвищує прогноз на 2023 рік через зростання імпорту нафти Індією й Китаєм

ОПЕК у понеділок підвищила свій прогноз зростання попиту на нафту на 2023 рік і заявила, що очікує рекордного попиту з боку Китаю й Індії в четвертому кварталі, повідомляє National News.

Цього року світовий попит на нафту зросте на 2,5 млн барелів на добу (б/д) порівняно з попереднім прогнозом групи на рівні 2,44 млн б/д, повідомляє ОПЕК у своєму щомісячному звіті про ринок нафти.

Очікується, що глобальний попит на сиру нафту зросте на 2,2 млн б/д 2024 року, не змінившись порівняно з оцінкою попереднього місяця.

Китайський імпорт сирої нафти, який зріс до 11,4 млн б/д у жовтні, залишається «на шляху» до досягнення нового рекорду цього року приблизно на тому ж рівні, заявили в ОПЕК.

Це попри «перебільшені» негативні настрої щодо показників попиту на нафту в Китаї й світового ринку нафти, додала група.

Очікується, що імпорт сирої нафти в Індію також збільшиться в четвертому кварталі, досягнувши рекордного рівня цього року, йдеться у звіті.

Відповідно до нього, «глобальний попит на нафту продовжує демонструвати силу і стійкість зі зростанням, вищим, ніж очікувалося, у четвертому кварталі, головним чином у країнах, що не входять до ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку)».

Brent, еталонний показник для двох третин світової нафти, перевищив $95 за барель у вересні, оскільки добровільне скорочення постачань членами ОПЕК+ Саудівською Аравією і росією спричинило посилення ринку сирої нафти.

Однак зростання експорту з країн, які потрапили під санкції, а також занепокоєння світовою економікою призвели до зниження цін на нафту в останні тижні.

Прогнозується, що видобуток ОПЕК цього року зросте приблизно на 50 тис. б/д – до середнього значення 5,4 млн б/д, тоді як очікується, що видобуток 2024 року зросте ще на 65 тис. б/д – до 5,5 млн б/д, йдеться у звіті.

Видобуток сирої нафти групи минулого місяця зріс на 80 тис. б/д з вересня – до 27,9 млн б/д, повідомила ОПЕК із посиланням на вторинні джерела.

ОПЕК підвищила свій прогноз зростання постачань не з країн ОПЕК на 2023 рік до 1,8 млн з 1,7 млн б/д і заявила, що основними рушійними силами збільшення будуть США, Бразилія, Казахстан, Норвегія, Гайана, Мексика й Китай.

Очікується, що 2024 року постачання сирої нафти країнами, які не входять до ОПЕК, зростуть на 1,4 млн б/д, що не зміниться порівняно з попереднім місяцем.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти