В начало

OMV зосереджується на безнафтовому майбутньому

OMV зосереджується на безнафтовому майбутньому. Про це свідчить огляд агентства Energy Intelligence.

Зазначається, що минув майже рік відтоді, як OMV запустила процес, який генеральний директор Альфред Стерн назвав «найбільшою трансформацією в історії компанії».

Стратегія інтегрованої австрійської нафтової компанії до 2030 року передбачає, що вона залишиться інтегрованою наприкінці десятиліття, але вироблятиме набагато менше нафти, оскільки переосмислює себе як компанія, що займається екологічно чистим паливом, хімікатами і матеріалами.

Energy Intelligence перевіряє прогрес OMV за 12 місяців переходу, оскільки не виявляє жодних ознак наміру повернутися до вуглеводнів.

OMV, по суті, достроково скоротила видобуток нафти й газу. Після видобутку 486 тис. барелів нафтового еквіваленту на день 2021 року (200 тис. барелів на добу (б/д) нафти й рідкого природного газу), OMV у березні минулого року поставила за мету скоротити видобуток нафти й газу на 20% до 2030 року до рівня нижче за 400 тис. бне на добу. Проте 2022 рік компанія закінчила, виробивши лише 392 тис. барелів нафтового еквіваленту на добу, що свідчить про те, що роботу було виконано.

Насправді скорочення було досягнуто відразу після того, як OMV вирішила деконсолідувати свої російські операції, які включали 25% акцій у Південно-російському газовому родовищі, миттєво стерши зі своїх бухгалтерських книг близько 20% видобутку.

Мету на 2030 рік було опубліковано після повномасштабного вторгнення росії в Україну, але за місяць до того, як OMV оголосила про деконсолідацію, тобто вона включала російські обсяги.

OMV, яка прагне повністю припинити видобуток нафти й газу до 2050 року, планує видобуток лише 360 тис. барелів нафтового еквіваленту на добу цього року, що майже на 26% менше, ніж 2021 року.

2030 року вона прогнозує видобуток 350 тис. барелів нафтового еквіваленту на добу, до того часу газове родовище Нептун у Румунії має бути введено в експлуатацію. У той час як інші європейські компанії, такі як BP, збільшують свою залежність від вуглеводнів на тлі енергетичної кризи на континенті й вищих прибутків, OMV не демонструє жодних ознак прагнення замінити свою російську позицію деінде.

Ринкові прогнози показують, що світ, особливо Захід, потребуватимуть нафти й газу довше, ніж очікувалося, визнав Штерн на щорічній прес-конференції OMV про прибутки. Але викопне паливо — на відміну від хімічних речовин і стійкого авіаційного палива (SAF) — «не є сферою зростання» для OMV, сказав він, додавши, що компанія не повинна «втрачати з уваги довгострокову перспективу».

Дійсно, минулого тижня OMV оголосила, що розпочинає процес продажу своїх азійських активів з розвідки і видобутку — переважно газових родовищ біля шельфу Малайзії й Нової Зеландії — що може скоротити ще 60 тис. бне/день і підвести OMV до позначки 300 тис. бне/д, приблизно на 38% нижче, ніж 2021 року. Відзначаючи, що Азіатсько-Тихоокеанський регіон був найменшим регіоном видобутку OMV, аналітики Jefferies оцінили вартість активів у $1,5 млрд. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти