В начало

Інвестиції в нафту в Норвегії досягнуть рекордного рівня – Reuters

Очікується, що норвезькі інвестиції в нафту й газ досягнуть рекорду цього року й залишаться на високому рівні 2025-го через поточні розробки родовищ і зростання інфляції, показало опитування національного статистичного управління (SSB) у четвер.

Як пише Reuters, останніми роками Норвегія санкціонувала низку нових розробок родовищ, оскільки компанії скористалися податковими пільгами епохи пандемії для прискорених проєктів, що є частиною її стратегії розширення видобутку нафти й газу на десятиліття вперед.

Зараз найбільший бізнес-сектор країни очікує інвестувати рекордні 257 млрд норвезьких крон ($23,99 млрд) 2024 року, порівняно з оцінкою в 246,9 млрд крон у травні й перевищивши попередній максимум у 224 млрд крон 2014 року.

Попередні оцінки інвестицій у нафту й газ на 2025 рік становили 240 млрд крон порівняно з попереднім прогнозом у 215,8 млрд крон у травні.

«Наразі повідомляється про значно вищі витрати на деякі проєкти розробки, ніж оператори оцінювали раніше», — йдеться в заяві SSB.

Ослаблення норвезької валюти стосовно євро й долара в останні місяці сприяло підвищенню вартості інвестицій, зазначається у документі.

Постійно високі ціни на нафту також змусили компанії бурити більше свердловин на наявних родовищах, потенційно прискоривши видобуток.

Однак після травневих прогнозів не було додано жодного нового проєкту з розробки родовищ, що означало, що все збільшення витрат припадатиме на чинні розробки, додає агентство.

«Це додаткові інвестиції, які навряд чи сприятимуть значному розширенню майбутніх виробничих потужностей понад те, що було заплановано раніше», — повідомляє SSB.

Інвестиційні прогнози зазвичай зростають, оскільки компанії уточнюють плани витрат за кілька місяців до нового року.

Екологи й інші активісти стурбовані тим, що викиди вуглецю від спалювання нафти й газу сприяють зміні клімату, й люто виступають проти виробництва нафти в Норвегії.

Хоча Норвегія підтримує Паризькі кліматичні угоди й глобальну мету відмовитися від викопного палива, вона також заявляє, що світ потребуватиме доступу до нафти й газу ще протягом багатьох років.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти