В начало

Норвегія стає найбільшим постачальником газу в Німеччину, замінивши росію

Рішення Німеччини зробити Норвегію своїм найбільшим постачальником газу, кульмінацією чого стала угода цього тижня, яка покриє значну частину її промислових потреб, означає, що вона замінила колишню домінуючу росію іншим не менш домінуючим постачальником.

Як повідомляє Reuters, німецька державна енергетична компанія Sefe й норвезька Equinor оголосили про газову угоду на 50 млрд євро ($55 млрд), яка забезпечить третину промислового газу, якого потребує Німеччина.

Угода зміцнює позицію Норвегії як головного постачальника Німеччини, яку вона посідала після того, як «газпром» 2022 року призупинив прямі постачання газопроводом Nord Stream з росії до Німеччини.

Це призведе до того, що частка Норвегії в газових постачаннях Німеччини досягне приблизно 60%, що можна порівняти з кількістю, яку раніше забезпечувала росія.

Тобіас Федеріко, аналітик берлінської консалтингової компанії Energy Brainpool, сказав, що політично стабільні країни, такі як Норвегія, все ще несуть «ризик відновлення залежності».

«Німеччина повинна вчитися на помилках минулого», — зазначив він, додавши, що СПГ може збільшити диверсифікацію.

Філіп Штайнберг, голова відділу економічної стабілізації й енергетичної безпеки у Міністерстві економіки Німеччини, також заявив, що країні загрожує надмірна залежність.

«Наша залежність від Норвегії надто велика, — написав він минулого місяця в X, раніше відомому як Twitter. — Криза навчила нас необхідності диверсифікуватися».

Аналітик Eurasia Group Геннінг Глойстайн сказав, що спільні політичні ідеї зменшують ризики зриву, але не можуть запобігти технічним проблемам, пов’язаним із масштабом мережі трубопроводів між Норвегією й Німеччиною.

Глойстайн додав, що певний захист забезпечується кількістю трубопроводів, оскільки якщо один закрити, газ можна буде переспрямувати.

Однак складність захисту трубопроводів, які пролягають на великі відстані, було підкреслено незрозумілими атаками на трубопровід Nord Stream, від якого раніше залежала Німеччина.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти