В начало

Низькі ціни на газ погіршують перспективи доходів «газпрому» від продажів у Європу

За даними аналітиків і підрахунками Reuters, низькі ціни на газ знизили очікування щодо доходів «газпрому», які контрольований кремлем енергетичний гігант отримує від продажів у Європу.

Падіння доходів від експорту може посилити дефіцит російського бюджету, який уже становить 117% від річного плану через значні витрати на підтримку війни москви в Україні й санкції Заходу проти її експорту нафти й газу.

Продажі «газпромом» газу в Європу, які колись були його основним джерелом надходжень в іноземній валюті, різко впали через кризу у відносинах між москвою й Заходом.

Згідно з підрахунками Reuters, експорт російського газу в Європу по трубах досяг близько 12,1 млрд кубометрів за перше півріччя 2023 року, тоді як за весь 2022 рік він склав 62 млрд кубометрів, що вказує на потенційно серйозне падіння цього року.

«газпром» не надав прогнозів експорту газу цього року і не відповів на запит про коментар.

Рональд Сміт, досвідчений аналітик московської брокерської компанії BCS, очікує, що цього року ціни на російський газ у Європі в середньому становитимуть $445 за 1000 кубометрів. Це менше за $830, за оцінками Мінекономіки на 2022 рік.

За його прогнозами, цього року експорт російського газу в Європу й Туреччину досягне 50 млрд кубометрів.

Якщо росія збереже експорт газу в Туреччину на стабільному рівні, він може досягти 22 млрд кубометрів 2023 року, тоді продажі в Європу складуть 28 млрд кубометрів. За підрахунками Reuters, це може означати падіння європейських доходів до $12,5 млрд цього року з приблизно $52 млрд 2022 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти