В начало

Нігерія хоче скоротити імпорт за рахунок власної нафтопереробки

Новий міністр нафти Нігерії заявив 25 серпня, що всі чотири нафтопереробні заводи будуть готові до кінця року, а південний завод у Порт-Харкорті, можливо, почне працювати вже в грудні. Про це повідомляє The Herald.

Раніше уряд оголошував, що нафтопереробний завод (НПЗ) у Порт-Харкорті почне переробляти нафту до кінця 2022 року. Однак керівники NNPC Ltd і наступні міністри нафти запустили низку безрезультатних планів перезапуску, реконструкції або розширення НПЗ.

Хайнекен Локпобірі, який цього тижня знову почав працювати державним міністром нафти Нігерії, сьогодні перевірив, як тривають реконструкції двоблокового НПЗ у Порт-Харкорті.

Він сказав, що ще два заводи, у Варрі й Кадуні, почнуть переробляти сиру нафту в період із першого кварталу до кінця 2024 року. «З того, що ми бачили сьогодні, нафтопереробний завод у Порт-Харкорті запрацює до кінця року», — сказав він.

Зі слів Локпобірі, мета уряду полягає в тому, щоб переконатися, що Нігерія припинить імпорт палива в найближчі кілька років.

Через недостатні потужності й погане технічне обслуговування Нігерія, найбільший виробник нафти в Африці, імпортує практично всю необхідну очищену нафту.

Завод у Кадуні потужністю 110 тис. барелів на півночі й три об’єкти в багатій на нафту дельті Нігеру, включаючи НПЗ «Варрі» потужністю 125 тис. барелів, є одним із чотирьох державних НПЗ, що занепадають і раніше виробляли 4,450 млн б/д.

Після присудження контракту на роботи, які мали бути завершені 2021 року, з італійською компанією Tecnimont, НПЗ у Порт-Харкорті проводить капітальний ремонт вартістю $1,5 млрд. У квітні минулого року Міністерство нафти підрахувало, що реконструкція триватиме 44 місяці.

Зараз країна покладає надії на НПЗ потужністю 650 тис. б/д, який будує Аліко Данготе, найбагатша людина Африки, щоб зупинити імпорт бензину.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти