В начало

Індія торік збільшила імпорт СПГ на 8%

Індія 2023 року імпортувала 22,141 млн тонн скрапленого природного газу (СПГ), що на 8% більше, ніж 2022 року (20,468 млн тонн). Про це повідомило Міністерство торгівлі та промисловості країни.

Попри досягнуте зростання, цей показник все ще поступається як рівнем 2021 року (24,373 млн тонн), так і рекорду 2020 року (26,6 млн тонн).

Середня ціна імпорту 2023 року скоригувалась до $461 за тисячу кубометрів після стрибка до $667 2022 року й $379 2021 року. Світова ціна на газ 2022 року злетіла через бажання Європи переключитися з російського трубопровідного газу на СПГ. Зліт спотових цін негативно позначився на доступності СПГ для таких чутливих до ціни покупців як Індія.

Майже половину загального обсягу 2023 року постачив Катар – 10,9 млн тонн; США й ОАЕ забезпечили понад 3 млн тонн (по 14% від обсягу постачань).

За весь рік одна партія прийшла безпосередньо з росії. Великотоннажний СПГ у рф виробляють заводи «сахалінської енергії» (співвласники – «газпром», Mitsui і Mitsubishi), а також «ямал СПГ» (учасники – «новатек», TotalEnergies, китайські CNPC і SRF).

З Камеруну надійшло шість партій. З Камеруну в Індію постачався газ у рамках свопової схеми всередині портфеля Gazprom Marketing & Trading (після конфіскації Німеччиною компанія змінила назву на SEFE), тоді як газ із «ямалу СПГ» йшов на інші напрямки. Індійська сторона заявила, що після зміни власника постачальник допустив багаторазові зриви постачань газу в країну – може йтися про 30 скасованих вантажів. Компанія GAIL (India) Ltd. подала позов до трейдера SEFE Marketing & Trading Singapore Pte Ltd. у Лондонський міжнародний арбітражний суд.

Ще 2023 року надійшло 6 партій СПГ, які було перевантажено у європейських портах (Франції й Бельгії) – вони можуть бути зокрема російськими.

Одна реекспортована великотоннажна партія прийшла з Китаю.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти