В начало

Індія попросила НПЗ дотримуватися «стелі» цін на російську нафту

Уряд Індії не втручався в закупівлі нафтопереробних заводів, але доручив їм дотримуватися встановленої західними країнами «стелі» цін на російську нафту, заявив міністр нафти і природного газу країни Хардіп Сінгх Пурі, передає Bloomberg.

Як пише агентство, скупка Індією російської нафти, яка росла рекордними обсягами з минулого року, можливо, добігає кінця. «Наша залежність від російської нафти різко знизиться», — сказав Пурі, зазначивши, що пропозиції постачальників на Близькому Сході зараз виглядають «привабливішими». Міністр раніше зазначав, що країна не стає залежною від постачання з будь-якої країни.

«Скажу дуже ясно. Ми сьогодні перебуваємо в ринковій ситуації і купуватимемо будь у кого», — сказав Пурі.

Країни G7 запровадили «стелю» цін на російську нафту наприкінці минулого року. Її встановлено на рівні $60 за барель. Метою обмежувального заходу західні країни називали спробу скоротити доходи росії та її можливості фінансувати воєнні дії в Україні.

Навесні Bloomberg із посиланням на джерела писав, що влада Індії вирішила не порушувати західні санкції проти росії і дотримуватися «стелі» нафтових цін. Тоді ж високопоставлені співрозмовники в Держдепі заявляли агентству, що Нью-Делі закуповує російську нафту за ціною, значно нижчою за західний ліміт, і Вашингтон цим поки що задоволений. При цьому джерело Reuters у Міністерстві нафти Індії вказувало, що індійська влада не підписувала жодних угод із західними країнами і не зобов'язана купувати російську нафту лише за ціною, нижчою від «стелі».

Індія після початку війни в Україні почала нарощувати закупівлі російської нафти, у травні 2023-го вони досягли рекордних 69 млн бар.. Проте зростаючі ціни призвели до зниження знижки на російську нафту (The Times of India в липні писала, що вона скоротилася до 4$ за барель після пікових значень на рівні $25–30) і обмежили її привабливість, знову зробивши цікавими пропозиції інших постачальників, зазначає агентство. Водночас уряд росії оголосив про добровільне скорочення експорту нафти, починаючи з серпня, яке, зі слів віце-прем'єра алєксандра новака, триватиме й у вересні.

За оцінкою аналітиків Kpler, постачання російської нафти в Індію скорочуються вже три місяці й у серпні склали 1,57 млн бар. на добу, що на 24% менше, ніж у липні, і є найнижчим показником із січня, пише агентство.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти