В начало

Морський експорт російської нафти продовжує зменшуватися

Морські постачання сирої нафти з росії падають другий тиждень поспіль, оскільки труднощі з продажем ключового сорту тихоокеанської нафти в Індію призведуть до подальшого загострення потоків наступного тижня.

Як повідомляє Bloomberg, москва намагається доставити свою сиру нафту Sokol в Індію, головний ринок для сорту, що виробляється в рамках проєкту «сахалін-1», а нафтопереробники цієї азійської країни побоюються потрапити під санкції США і скаржаться, що цей сорт занадто дорогий порівняно з альтернативами.

Попри те, що нещодавно в Індію було доставлено дві партії після більш ніж двомісячної перерви, труднощі росії, здається, далекі від завершення, оскільки принаймні ще 13, загальною кількістю близько 9 млн барелів, все ще перебувають на суднах, які, здається, нікуди не йдуть.

На додаток до занепокоєння москви, усі сім спеціалізованих човникових танкерів, які транспортують сиру нафту з експортного терміналу, зараз мають вантажі на борту, не залишаючи жодного доступного для прийняття нових партій. Відсутність доступних суден перешкоджатиме експорту сорту Sokol принаймні протягом наступного тижня, а можливо, і довше.

Ще до проблем із завантаженням вантажів із Sokol постачання сирої нафти з росії впали приблизно на 360 тис. барелів на день (б/д) за тиждень до 18 лютого – до 3,13 млн б/д. Через падіння обсяг експорту знизився на 150 тис. б/д від рівня, який москва обіцяла своїм партнерам по ОПЕК+ на перший квартал щотижня. Попри відступ, менш мінливе чотиритижневе середнє значення зросло на третій тиждень приблизно на 30 тис. б/д, що майже точно відповідає цільовому показнику.

росія заявила, що скоротить експорт нафти на 500 тис. б/д нижче від середнього рівня за травень-червень протягом І кварталу після того, як кілька інших членів групи ОПЕК+ погодилися ввести подальші обмеження видобутку. російське скорочення буде розподілено між постачаннями сирої нафти, які буде скорочено на 300 тис. б/д, і нафтопродуктами.

Валова вартість російського експорту сирої нафти впала другий тиждень, знизившись до $1,55 млрд за сім днів до 18 лютого з $1,67 млрд минулого тижня. Тим часом середній чотиритижневий дохід продовжував зростати на $41 млн – до $1,59 млрд на тиждень.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти