В начало

Молдовська Energocom розглядає імпорт СПГ через Грецію

Молдовська енергетична компанія Energocom підписала рамковий контракт із грецькою DEPA щодо імпорту скрапленого природного газу (СПГ) через Грецію, повідомляє LNGPrime.

У заяві компанії Energocom ідеться, що вона підписала угоду з DEPA в Афінах минулого тижня.

Крім того, контракт EFET (Європейської федерації енерготрейдерів) передує будь-якій угоді купівлі-продажу і обов’язковий для компаній у Європейському Союзі, повідомили у фірмі.

Молдову, яка межує з Україною на півночі, сході й півдні й з Румунією на заході, було офіційно прийнято як країну-кандидата на вступ до ЄС у червні 2022 року.

Зі слів Energocom, DEPA «поділиться з Energocom своїм величезним досвідом у газовій галузі».

Зараз Греція є стратегічною зоною для потоків природного газу. Вона вже має регазифікаційний СПГ-термінал, а другий буде готовий наприкінці року, зазначається в повідомленні Energocom.

Греція також розташована на маршруті Трансадріатичного трубопроводу, який постачає газ із Туреччини й Каспійського регіону і з’єднується з Болгарією через інтерконнектор «Греція-Болгарія».

«Уся ця інфраструктура дозволяє трейдерам із регіону доставляти газ із кількох географічних джерел і напрямків, і ціни вигідні», — сказав у заяві в.о. директора «Енергокому» Віктор Банзарі.

Банзарі й міністр енергетики Молдови відвідали Грецію минулого тижня, і, крім зустрічі DEPA, молдовська делегація також зустрілася з керівником Gastrade Константіносом Сіфнайосом, повідомляє Energocom.

Очікується, що проєкт імпорту СПГ Gastrade на базі FSRU в Александруполісі почне працювати пізніше цього року.

Акціонерами компанії є засновник Копелузу, DESFA, DEPA, GasLog і Bulgartransgaz.

Зараз Греція імпортує СПГ через імпортний термінал СПГ DESFA, розташований на острові Ревітусса.

Грецький імпорт СПГ через термінал Revithoussa зріс до 78 вантажів СПГ 2022 року через значно більші обсяги з США, тоді як користувачі забронювали всі доступні слоти на об’єкті на 2023 рік. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти