В начало

МЕА: рф втратить половину своєї частки на світовому ринку газу до 2030 року

Частка росії у міжнародній торгівлі газом, яка 2021 року становила близько 30%, впаде вдвічі – до 15% на 2030 рік. Про це йдеться в оновленому звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) World Energy Outlook 2023, повідомляє «Бізнес.Цензор».

Аналітики агентства вказують, що припинення постачання газу з рф у Європу після вторгнення в Україну стало випробуванням для глобальної енергетичної системи.

«Але спроба росії використати постачання газу для політичного впливу не вдалася. росія втратила свого найбільшого клієнта, зруйнувала свою репутацію надійного експортера й стимулювала для споживачів розглядати альтернативи природному газу», – йдеться у звіті.

Зокрема через дії рф МЕА зменшила прогноз світового попиту на природний газ і експорту російського газу.

Так, оновлений прогноз передбачає зниження попиту на природний газ 2040 року приблизно на 570 млрд кубометрів, або на 12%, порівняно із попереднім прогнозом. При цьому частка росії на глобальному газовому ринку до 2030 року скоротиться вдвічі, а доходи країни від експорту газу, згідно з усіма розглянутими МЕА сценаріями, впадуть з близько $100 млрд 2021 року до $40 млрд на рік на 2030 рік.

Водночас аналітики МЕА прогнозують, що спроби росії переспрямувати експорт газу на ринки Азії та інші неєвропейські ринки буде ускладнено через довгострокові наслідки санкцій і збільшення глобальних потужностей для експорту скрапленого газу (LNG).

«росії не вдасться відновити її обсяги загального експорту газу до рівня 2022 року за будь-яким із наших сценаріїв», – наголошується у звіті МЕА.

Будівництво нових газопроводів з рф в Азію, як вважають аналітики агентства, недоцільне, враховуючи «траєкторію попиту в Китаї», а спроби диверсифікувати експорт за допомогою LNG зіткнуться з перенасиченістю ринку: на стадії будівництва зараз перебувають LNG-проєкти потужністю близько 250 млрд кубометрів на рік, які планується запустити у період з 2025 по 2030 рік.

Як повідомлялося, чистий прибуток «газпрому» за підсумками першої половини 2023 року склав понад 296 млрд рублів – це мінімальний результат за останніх три роки і у 8 разів менше, ніж у першій половині 2022 року.

«газпром» визнавав, що видобуток газу компанією торік упав на 20% – до 412,6 млрд куб. м через різке падіння експорту в Європу. Також зменшив видобуток газу 2022 року «лукойл» – на 0,8%, до 20,64 млрд куб. м.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти