В начало

Квітневий нафтовий дохід рф упав через зниження експорту — МЕА

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), російський експорт сирої нафти та нафтопродуктів у квітні впав до рівня, який востаннє спостерігався наприкінці 2023 року на тлі атак українських безпілотників і запланованих скорочень видобутку, що спричинило тиск на нафтові доходи країни.

Минулого місяця країна експортувала загалом 7,3 млн барелів на день (б/д), що на 6,4% менше, ніж у березні, повідомляє паризьке агентство у своєму щомісячному звіті, опублікованому в середу. За оцінками МЕА, це найнижчий експорт нафти з росії за п’ять місяців.

Згідно з оприлюдненими  даними, основна частина падіння припала на потоки продукції, які впали майже на 15%, до 2,3 млн б/д з березня.

Вищі ціни на російську нафту й паливо частково компенсували вплив зниження експорту на його доходи. Проте, згідно з підрахунками агентства, у квітні країна заробила на експорті нафти $17,2 млрд, що менше за $18,4 млрд місяцем раніше.

Нафтова промисловість — ключове джерело доходу для російського бюджету, який обтяжений високими військовими й соціальними витратами, оскільки повномасштабне вторгнення кремля в Україну триває вже третій рік. Прагнучи обмежити можливості москви фінансувати війну, Україна та її союзники на Заході мали намір перешкодити надходженню нафтодоларів до російської скарбниці.

З початку року уряд у Києві атакує ключові російські нафтопереробні заводи (НПЗ) за допомогою безпілотників, вдаючись до стратегії, яка спочатку призвела до значних пошкоджень нафтопереробних потужностей і падіння виробництва. Понад рік тому Захід встановив граничні ціни на російські барелі, обмеживши доступ до західного страхування й транспортних послуг для виробників, трейдерів і покупців, які не дотримувалися цінових обмежень.

Згідно зі звітом МЕА, ці стратегії були лише частково успішними.

«російські НПЗ уникли серйозних втрат виробництва» на тлі атак безпілотників, повідомило агентство, що базується в Парижі. Агентство також знизило свої оцінки впливу атак на російські НПЗ. «Наразі ми оцінюємо, що вплив ударів безпілотників буде обмежено в середньому 150-200 тисячами барелів на день» протягом другого кварталу 2024 року, йдеться в повідомленні.

Швидший, ніж очікувалося, перезапуск пошкоджених російських потужностей, зокрема повідомлення про повернення туапсинського НПЗ «роснєфті», і «здатність країни використовувати резервні потужності з перероблення сирої нафти, схоже, сприяли цьому менш серйозному впливу на пропускну спроможність сирої нафти», зазначили в агентстві.

Західні цінові обмеження на російські барелі також продовжують обмежено впливати на потік нафтодоларів, свідчать дані МЕА. Середньозважені експортні ціни на всі російські нафтові суміші у квітні зросли порівняно з попереднім місяцем і залишалися вищими за межу цін, встановлену G7, повідомляє агентство.

«Ціни на продукти преміумкласу залишалися нижчими за граничну ціну, а продукти зі знижкою перевищували граничну ціну», — йдеться в повідомленні.

На російський експорт також вплинуло добровільне скорочення видобутку в рамках угод з Організацією країн-експортерів нафти та їх союзниками. «росія виконала частину обіцяного скорочення видобутку OPEC+ у ІІ кварталі 2024 року», — заявили в МЕА.

Видобуток тільки сирої нафти в росії у квітні досяг 9,3 млн б/д, повідомляє агентство. Попри падіння на 150 тис. б/д порівняно з місяцем раніше, це все одно на 200 тис. б/д перевищує передбачувану ціль, повідомило МЕА.

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти