В начало

Купівля НПЗ Shell Singapore Chandra Asri несе певні ризики – Reuters

Попри те, що угода Chandra Asra про купівлю сингапурського нафтопереробного заводу (НПЗ) Shell долучить її до лав найбільших гравців нафтохімічної промисловості Південно-Східної Азії, вона бере на себе ризик керування застарілим підприємством у висококонкурентному секторі.

Приймаючи підприємство Shell у Букомі, яке датується 1961 роком, індонезійська Chandra Asri Pacific придбає актив, який є менш ефективним, ніж більш сучасні заводи, але який дає йому другий крекінг нафти, розширює портфель продуктів і робить непотрібними плани побудови нового комплексу у своїй країні, кажуть аналітики й інсайдери галузі.

Уперше володіння НПЗ також забезпечить Chandra готовим джерелом сирої нафти. Її постачає швейцарський торговий дім Glencore, міноритарний партнер компанії в угоді, який може допомогти продавати її продукцію на світових ринках.

«Glencore як його партнер означає, що Chandra Asri може використовувати сильні сторони цього торговельного гіганта не лише у сфері торгівлі, але й у сфері логістики», — сказав Салмон Лі, керівник відділу поліестеру в Wood Mackenzie.

«Це дуже важливий крок в активізації діяльності Чандри Асрі в нафтохімічній промисловості, яка стає все більш конкурентоспроможною», — додав він.

Компанії не розкривають вартості угоди, але брокерська компанія Jefferies оцінила виторг від продажу в $300-500 млн.

Shell торік попросила понад дюжину компаній, зокрема численні китайські нафтохімічні фірми, ознайомитися з її активами Bukom у процесі, керованому Goldman Sachs, зі слів джерел, з Chandra Asri однією з перших, хто виявив інтерес.

Купівля, яку має бути завершено до кінця року, дасть Chandra Asri майже 2 млн метричних тонн етилену на рік і змогу перескочити у трійку лідерів Південно-Східної Азії, згідно з підрахунками Reuters, після таїландської PTT Global Chemical і заводів Siam Cement Group у Таїланді

«Ми бачимо ймовірність того, що Chandra Asri може більше не продовжувати свій план будівництва другого індонезійського крекерного проєкту, враховуючи географічну диверсифікацію після M&A», — написав аналітик Citi Оскар Йі.

Відповідаючи на запитання про попередній план розширення, Чандра Асрі сказав Reuters: «Неодмінною умовою нашої стратегії зростання є те, що ми активно шукаємо можливості налагодити партнерські відносини з різними організаціями як для розвитку органічного бізнесу, так і для здійснення стратегічних M&A».

Придбавши Bukom, Chandra здобуде перевагу конкурентній установі Lotte Chemical Indonesia, яка запланувала крекер потужністю 1 млн тонн на рік, який, як очікується, запрацює в середині або наприкінці 2025 року.

Однак застарілий сингапурський завод створює проблеми через скорочення рентабельності нафтохімічної промисловості.

Маржа більшості операторів парового крекінгу в Азії, за винятком Китаю, була від’ємною 2023 року, а підвищення ймовірне лише 2028 року, показують розрахунки Wood Mackenzie.

У вересневому звіті консультанта зазначено, що «Буком» є найслабшим інтегрованим нафтопереробним і нафтохімічним заводом у портфелі Shell, інтегрована чиста грошова маржа нижча від середньозваженого світового показника по галузі в $14 за барель.

Заводи Північно-Східної Азії, що виробляють моноетиленгліколь на основі нафти, основний продукт на заводі Shell, у середньому втратили $94 за тонну у 2022 і 2023 роках через надлишок потужностей і слабкий попит у Китаї, повідомила аналітик Енн Сан з ринкової аналітичної компанії ICIS.

Сингапур також збирається підвищити податок на викиди вуглецю з 5 сингапурських доларів (3,69 долара США) за тонну зараз до 25 сінгапурських доларів у 2024-2025 роках, 45 сінгапурських доларів у 2026-2027 роках і 50-80 сінгапурських доларів до 2030 року, що, на думку аналітиків, може додати мільйони доларів на витрати нафтопереробників.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти