В начало

Конгрес США вимагає посилити санкції проти російської нафтосервісної галузі — FT

Двопартійна коаліція у Конгресі США закликає адміністрацію президента Джо Байдена посилити санкції проти нафтосервісної галузі рф, адже чинні правила дозволяють великій американській компанії SLB підтримувати військову машину росії. Про це повідомляє Financial Times.

Члени Конгресу також звернулися до Міністерства фінансів і Державного департаменту США з проханням роз’яснити, чи санкціонувала адміністрація Байдена угоди, в рамках яких х’юстонська компанія SLB – найбільша нафтосервісна компанія у світі, раніше відома як Schlumberger, імпортувала у рф обладнання на $17,5 млн у період із серпня по грудень минулого року.

Вимоги Конгресу з’явилися після розслідування Financial Times, яке показало, що SLB продовжує розширювати свою діяльність у росії, користуючись виходом з рф західних компаній і незважаючи на міжнародні санкції через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

«Ця американська компанія підтримує військову машину [російського диктатора] владіміра путіна у належному стані, фінансуючи варварське вторгнення в Україну», — йдеться у листі, підписаному понад 50 членами Конгресу й адресованому державному секретарю Ентоні Блінкену й міністру фінансів Джанет Єллен.

Міністерство фінансів США повідомило, що зосереджується на використанні всіх доступних засобів для зменшення доходів кремля й ускладнення діяльності російських військ.

«Американським фірмам заборонено здійснювати будь-які нові інвестиції в росію, і ми плануємо застосовувати всі наші санкції проти компаній, що перебувають під нашою юрисдикцією», — заявили у Мінфіні.

16 серпня Financial Times повідомила, що найбільша у світі нафтосервісна компанія SLB зі штаб-квартирою в США (раніше відома як Schlumberger) не тільки не пішла з російського ринку, а й розширює свою співпрацю з агресором.

У квітні 2023 року Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло SLB до переліку міжнародних спонсорів війни.

2023 року угоди в рф принесли 5% від виторгу групи обсягом $33,1 млрд, а штат співробітників становив приблизно 9 тис. людей. Згідно з регулювальними документами США, на кінець 2023 року компанія підтримувала в країні чисті активи на суму $600 млн.

SLB постачала обладнання деяким найбільшим нафтовим компаніям росії, включно з «лукойлом». Виторг основного російського дочірнього підприємства SLB збільшився на 527 млн руб., до 27,3 млрд руб. ($307 млн), 2023 року порівняно з роком раніше.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти