В начало

Китай заплатив значно більше за газ «газпрому» в першому півріччі

Згідно з оцінками Energy Intelligence на основі даних китайської митниці, у першій половині 2023 року ціна на газ, який «газпром» продає Китаю, зросла більш ніж на 40% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Згідно з даними Головного митного управління Китаю, оприлюдненими минулого тижня, російський державний експортер газопроводу заробив близько $3,4 млрд від постачань через трубопровід «сила сибіру» в Китай у першій половині 2023 року.

Митне відомство не розголошує обсягів, імпортованих трубопровідним транспортом, але якщо припустити, що експорт «сили сибіру» трохи перевищив договірні обсяги — узгоджені 22 млрд кубометрів на весь 2023 рік, — середня ціна могла бути близькою до $300 за тисячу кубометрів у першій половині цього року, порівняно з приблизно $210/млн м3 рік тому, підраховує Energy Intelligence.

Ціна вказує на те, на що, ймовірно, розраховував «газпром», підписуючи угоду про постачання газу з China National Petroleum Corp. ще 2014 року, коли ціни на нафту перевищували $100 за барель.

Контракт на 38 млрд кубометрів на рік розрахований на ціну нафти, нібито з 10% нахилом і дев’ятимісячним лагом, тобто поточна ціна відображає минулорічний стрибок цін на нафту до рівня понад $100 за барель. Це повинно зменшитися, враховуючи різке зниження цін цього року приблизно до ;70 за барель.

Незважаючи на це, ціна виглядає нормальною порівняно з попередніми роками діяльності «сили сибіру», яка почалася в грудні 2019 року. Вона також вища за середню експортну ціну «газпрому» в Європі в 2015-20 роках і потенційно генерує аналогічну маржу. Це гарна новина для «газпрому», який відчайдушно шукає нові центри прибутку після втрати більшої частини європейського ринку.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти