В начало

Китай продовжує нарощувати запаси сирої нафти на тлі слабкої роботи НПЗ

Найбільший у світі імпортер сирої нафти розпочав рік невдало. У травні Китай додав більш як 1 млн барелів на день (б/д) до запасів сирої нафти, оскільки м’який імпорт був переважений ще меншими обсягами переробки нафтопереробних заводів (НПЗ), повідомляє Reuters.

Відповідно до розрахунків, заснованих на офіційних даних, до комерційних або стратегічних запасів Китаю в травні було додано 1,08 млн б/д порівняно з 830 тис. б/д у квітні.

За перші п’ять місяців 2024 року Китай збільшив запаси на 790 тис. б/д порівняно з тим самим періодом 2023 року, а темпи нарощування запасів прискорюються й зросли з 700 тис. б/д за перші чотири місяці року.

Зростання обсягів сирої нафти, що надходить у сховища, у поєднанні зі зниженням імпорту нафти за перші п’ять місяців року підриває очікування, що попит на сиру нафту в Китаї значно зросте 2024 року.

Китай не розголошує обсягів сирої нафти, що надходить у стратегічні й комерційні запаси або виходить із них, але оцінку можна зробити, віднявши кількість переробленої нафти із загального обсягу сирої нафти, доступної шляхом імпорту й внутрішнього виробництва.

Загальний обсяг сирої нафти, доступної для переробників у травні, становив 15,33 млн б/д, що складається з імпорту 11,06 млн б/д і внутрішнього видобутку 4,27 млн б/д.

Обсяг сирої нафти, переробленої на нафтопереробних підприємствах, становив 14,25 млн б/д, залишаючи надлишок у 1,08 млн б/д, який потрібно додати в резервуари для зберігання.

Пропускна здатність НПЗ упала з 14,30 млн б/д у квітні та з 14,60 млн б/д у травні минулого року.

Травень також став другим місяцем поспіль, коли перероблення на НПЗ знизилося порівняно з тим же місяцем роком раніше.

За перші п'ять місяців року НПЗ переробили 301,77 млн метричних тонн, згідно з даними, оприлюдненими 17 червня Національним бюро статистики, що на 0,3% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Однак перерахунок перероблення НПЗ у барелі на день показує рівень 14,49 млн б/д у період із січня по травень, що фактично менше порівняно з 14,54 млн б/д за той же період торік, який був на один день коротшим через високосний рік 2024 року.

Імпорт сирої нафти становив 11,0 млн б/д за перші п’ять місяців року, що на 130 тис. б/д, або на 1,2%, менше, ніж за той самий період 2023 року.

Перероблення на НПЗ упало на 50 тис. б/д, і 790 тис. б/д було додано до запасів.

За деякими слабкими результатами стоять деякі тимчасові чинники, наприклад, кілька великих НПЗ проходять плановий ремонт у травні, але важко уникнути висновку, що цього року попит на нафту в Китаї значно не відповідає очікуванням.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) все ще прогнозує, що Китай буде рушійною силою зростання глобального попиту на нафту 2024 року, на що припаде 720 тис. б/д із загального світового зростання на 2,2 млн б/д.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти