В начало

Китай може стати найбільшим ринком збуту російського газу — Bloomberg

2024 року у Китаю з'явилися всі шанси стати найбільшим ринком збуту російського трубопровідного газу, обігнавши Європу. Про це повідомило агентство Bloomberg.

Його експерти підрахували, що компанія «газпром» за перші дев'ять місяців року експортувала у Китай 23,7 млрд кубометрів цього енергоносія. Це майже на 40% перевищує обсяги експорту за аналогічний період минулого року. Через Україну і «Турецький потік» з січня по вересень клієнти «газпрому», що залишилися в Європі, отримали 22,5 млрд кубометрів трубопровідного газу.

Зазначається, що «газпром» поступово збільшує експорт газу до КНР трубопроводом «сила Сибіру», який запустили наприкінці 2019 року. Його проєктна потужність становить 38 млрд кубометрів на рік.

Утім, як зазначає видання, хоча «Газпром» зібрався збільшити щорічні постачання до Китаю ще на 10 млрд кубометрів так званим далекосхідним маршрутом з 2027 року, це все одно лише мала частина того, що компанія відправляла у Європу до початку розв'язаної росією повномасштабної війни проти України. Водночас «газпром» залишається критично важливим джерелом енергії для деяких країн, включаючи Угорщину, Австрію й Словаччину. За дев'ять місяців 2024 року цей регіон отримав на 16% більше трубопровідного газу, аніж рік тому.

Раніше з'явилася інформація, що 2024 року «газпром» спрямує у Китай більше мільярда кубометрів газу додатково з перевищенням зобов'язань. Точний обсяг постачань та їхню вартість компанія не оприлюднила, пославшись на комерційну таємницю.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти