В начало

Казахстан почав нарощувати постачання нафти у Німеччину

Обсяги постачання казахстанської нафти до Німеччини системою нафтопроводів російської «транснєфті» з початку року склали 290 тис. тонн, повідомила прес-служба АТ «КазТрансОйл».

«З початку 2023 року обсяг транспортування казахстанської нафти системою магістральних нафтопроводів ПАТ «транснєфть» у напрямку пункту здачі нафти «Адамова застава» для подальшого постачання в Німеччину становив 290 тис. тонн», — йдеться в повідомленні прес-служби «КазТрансОйлу».

При цьому 20 червня казахстанська компанія повідомляла про постачання 190 тис. тонн нафти в Німеччину з початку року. Таким чином за 10 днів у Німеччину було спрямовано 100 тис. тонн нафти, що свідчить про нарощування експорту.

Раніше глава Міненерго Казахстану Алмасадам Саткалієв повідомляв, що з початку року щомісячні обсяги постачання нафти в Німеччину становили близько 20 тис. тонн. З червня Казахстан спрямовуватиме щомісяця до 100 тис. тонн.

«КазТрансОйл» на 2023 рік має квоту від «транснєфті» на транспортування 1,2 млн тонн казахстанської нафти в Німеччину нафтопроводом «дружба». Першу партію було відвантажено до Німеччини у лютому 2023 року.

Раніше президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що Казахстан може збільшити постачання своєї нафти в Німеччину.

Заступник генерального директора з транспортування «КазТрансОйлу» Ерік Сагієв повідомляв, що компанія отримує заявки на збільшення транспортування казахстанської нафти нафтопроводом «дружба» до Німеччини, але рішення про збільшення постачання залежатиме від російських партнерів.

Казахстанська нафта поставляється «дружбою» на нафтопереробний завод у місті Шведті, який перебував у власності «роснєфті», але у вересні 2022 року на тлі розв'язаної рф повномасштабної війни проти України його було переведено під контроль Федерального мережевого агентства ФРН. На частку Rosneft Deutschland припадало близько 12% німецьких нафтопереробних потужностей, вона була одним із найбільших гравців на місцевому паливному ринку. Потужність НПЗ у Шведті становить 11,6 млн тонн нафтопродуктів на рік. Завод з етапу проєктування історично був пов'язаний із нафтопроводом «дружба» й російськими родовищами нафти.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти