В начало

Казахстан може розглянути пропозиції з постачання нафти на НПЗ у Шведті — ЗМІ

Казахстан може розглянути пропозиції щодо постачання нафти в Європу, зокрема на НПЗ «Шведт», але це пов'язано з транзитом. Про це повідомив журналістам міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков у рамках міжнародної конференції «Нафта й газ» KIOGE-2022, передає «Інтерфакс-Казахстан».

«Зараз надходять різні пропозиції щодо ланцюжків постачань. Ті, хто споживав нафту, розглядають інші механізми, але не скрізь є змога це зробити, тому що система нафтопроводів не змінюється в один день, її не можна побудувати навіть за рік. І що стосується Казахстану, то це, звичайно, питання транзиту, оскільки у нас немає прямого кордону з Європейським Союзом. Тому у разі такого звернення, напевно, можливо буде розглянути», — сказав він, коментуючи інформацію про бажання ФРН закуповувати нафту в Казахстані для НПЗ «Шведт».

Раніше повідомлялося, що Федеральне мережеве агентство ФРН отримало під свій контроль дочірню структуру НК «роснєфть» та її частки у трьох нафтопереробних заводах: PCK Raffinerie (Шведт), MiRo (Карлсруе) і Bayernoil (Вогбург). На Rosneft Deutschland припадає близько 12% німецьких нафтопереробних потужностей, і вона є одним із найбільших гравців на паливному ринку. «роснєфть» заявила, що опрацьовує заходи захисту, зокрема й звернення до суду у зв'язку з рішенням передати її активи у Німеччині під контроль німецького уряду.

Потужність НПЗ у Шведті становить 11,6 млн тонн нафтопродуктів на рік. Завод з етапу проєктування історично був пов'язаний із магістральним нафтопроводом «дружба» і російськими родовищами нафти.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти