В начало

Хвиля будівництва нових заводів з експорту СПГ може обвалити ціни на газ

Велика кількість експортних проєктів скрапленого природного газу (СПГ), які мають бути представлені в усьому світі в середині десятиліття, змагатиметься з дешевшою відновлюваною енергетикою і відродженим сектором ядерної енергетики, що може різко обвалити ціни на газ, повідомляє Reuters.

За оцінками агентства, запропоновані і схвалені нові заводи СПГ збільшать постачання ресурсу на 67%, до 636 млн т на рік до 2030 року, що порівняно з обсягами 2021 року, потенційно наситить ринок газу.

«Сьогодні у світі будується інфраструктура природного газу на суму понад трильйон доларів. Відбулися певні зміни, і природний газ залишиться», — сказав Джек Фуско, генеральний директор Cheniere Energy, що експортує СПГ, на конференції в Х’юстоні минулого тижня.

У Катарі масштабний проєкт з розширення СПГ додасть 49 млн тонн на рік до 2027 року. Згідно з даними, зібраними компанією BTU Analytics, компанією FactSet, проєкти в США можуть збільшити потужність на 125 млн тонн на рік (16,4 млрд кубічних футів на день) до кінця 2027 року.

Відчуваючи потенційну нестабільність, з якою можуть зіткнутися ці проєкти, торік ціни на СПГ різко зросли через європейський попит, а потім упали, коли сховища заповнилися, а клієнти відмовилися від високих цін і переключилися на інші джерела енергії.

Ця зміна тільки прискориться, зазначали Reuters аналітики. Лише 2021 року частка вітрової й сонячної енергії у світовому виробництві електроенергії підскочила до понад 10% з лише 1% роком раніше, за оцінками кліматичного мозкового центру Ember.

У той же час ядерна енергетика відновлюється: Японія прагне збільшити частку ядерної енергетики щонайменше до 20% до 2030 року з менш ніж 7% минулого року. Франція планує побудувати шість ядерних реакторів до 2035 року.

Аналітики вважають, що ціни на СПГ залишатимуться високими приблизно до 2027 року, але після цього вони можуть упасти, оскільки прогноз попиту туманний.

«Одна велика невизначеність, на якій зосереджена галузь, полягає в тому, наскільки високі ціни завдали середньострокового попиту на газ», — сказав Майкл Стоппард, керівник глобальної газової стратегії в S&P Global.

Через стрибок цін S&P Global змінив свій прогноз зростання попиту на СПГ на ринках, що розвиваються, на два роки.

СПГ «набув репутації дорогого і ненадійного палива», що може поставити під загрозу плани будівництва нових імпортних терміналів в Азії, регіоні з найвищим прогнозом попиту, йдеться в звіті за минулий місяць Інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти