В начало

Холодна погода викликає стрімке спалювання газу в Фінляндії й країнах Балтії

Холодна погода в Балтії й Фінляндії сприяла виробленню електроенергії на газі в регіоні, піднявши споживання газу у Фінляндії настільки високо, що змусило оператора транспортної системи (TSO) вжити заходів для балансування, повідомляє Argus.

Виробництво електроенергії на газі в Латвії підскочило до 489 МВт 1-4 грудня з 242 МВт у листопаді, що вже було найвищим показником за будь-який місяць із лютого. Виробництво газу у Фінляндії зросло до 481 МВт з 205 МВт, тоді як 1-4 грудня в Литві воно зросло до 230 МВт з лише 78 МВт у листопаді, свідчать дані Європейської асоціації операторів мереж Entso-E.

Холодна погода була рушійною силою збільшення виробництва електроенергії на газі. 3 грудня в Гельсінкі мінімальна температура опустилася до -17°C, 4 грудня в Ризі — до -6°C, а 4 грудня у Вільнюсі — майже до -10°C. Фінляндія має мало прямого опалення газом, але має непряме використання через централізоване теплопостачання й комбіновані теплоелектростанції (ТЕЦ). Централізоване опалення за допомогою ТЕЦ також поширене у країнах Балтії, хоча домогосподарства, безпосередньо підключені до мережі, більш поширені.

Споживання газу у Фінляндії коливалося в діапазоні від 65 ГВт•год на добу – до 72 ГВт•год на добу в останні дні, повідомляє TSO Gasgrid Finland вчора в примітці для користувачів системи, з якою ознайомився Argus. Це вище, ніж профіль регазифікації за замовчуванням на 3,9 млн т/рік терміналу СПГ Inkoo, відзначили в Gasgrid, додавши, що станом на вчорашній ранок на терміналі зберігалося лише 385 ГВт•год.

Gasgrid очікує, що холодна погода триватиме, що може підтримувати споживання на високому рівні в найближчі дні. Як зазначається, оператор ГТС був змушений вжити заходів з управління балансом 4 грудня, що призвело до підвищення ціни покупки. Таким чином, оператор ГТС «наголошує на важливості мінімізації дисбалансу для забезпечення достатності газу й збереження безпеки постачання».

Фінляндія повністю залежить від імпорту СПГ для задоволення внутрішнього попиту після того, як трубопровід Balticconnector було знято з експлуатації в жовтні щонайменше до квітня наступного року. За останній рік у Фінляндії кілька разів виникали ринкові дисбаланси, що тривали один за одним.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти