В начало

Гримаси війни: KLO має повернути «БНК-Україна» майже 600 тис. л ДП

Західний апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Львівської області, згідно з яким компанія «Аліум-Пром» (дотична до мережі KLO) зобов'язана повернути понад 576 тис. л дизельного пального компанії «БНК-Україна».

«БНК-Україна» (на момент судових розглядів компанію вже було визнано банкрутом і вона отримала українського ліквідатора — ek) звернулась до суду з вимогою повернути пальне, що зберігалося на нафтобазі «Аліум-Пром». Господарський суд Львівської області задовольнив цей позов у травні 2023 року, зобов'язавши відповідача повернути пальне і сплатити понад 139 тис. грн судового збору.

Як відомо, це пальне було ввезене в Україну залізничним транспортом і передане на зберігання у лютому 2022 року. Загальна митна вартість пального становить понад 11,6 млн грн.

«Аліум-Пром» подала апеляційну скаргу, посилаючись на кілька аргументів. По-перше, компанія стверджувала, що термін зберігання дизпального, який за договором становив один рік, давно минув.

По-друге, вона вказала на те, що «БНК-Україна» не здійснила жодних платежів за послуги зберігання з лютого 2022 року по червень 2024 року. Крім того, «Аліум-Пром» заявила, що пальне вже не належить «БНК-Україна», оскільки було продане йому за договором постачання у лютому 2022 року.

Однак апеляційний суд відхилив ці аргументи. Зокрема суд визнав документи, подані «Аліум-Пром», неналежними та недопустимими, оскільки їх не було надано у судовому засіданні через те, що вони нібито були знищені під час бойових дій у Київській області.

Суд також зазначив, що питання про несплату за зберігання не є предметом цього судового розгляду, а тому не впливає на обов'язок «Аліум-Пром» повернути пальне.

Окрім цього, «Аліум-Пром» вказував на те, що внаслідок російських обстрілів білоруське пальне було знищене. Однак позивач заявив, що знищення паливно-мастильних матеріалів відбулись у результаті обстрілу іншої нафтобази, а жодних обстрілів, ракетних атак, пожеж на нафтобазі, де зберігалось пальне «БНК-Україна», не відбувалось.

У підсумку апеляційний суд залишив без змін рішення попередньої інстанції. «Аліум-Пром» має право подати касаційну скаргу у Верховний Суд протягом 20 днів.

Нагадаємо, ТОВ «БНК-Україна», бенефіціарними власниками якого були ЗАТ «білоруська нафтова компанія» й республіканське унітарне підприємство «ВО «бєлоруснафта» (країна резидентства – республіка білорусь), було постачальником білоруських нафтопродуктів на території України до початку збройної агресії рф.

У черні 2022 року активи й корпоративні права підприємства були арештовані й передані в управління Національному агентству з виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

На початку лютого 2023 року господарський суд Львівської області у справі про банкрутство визнав вимоги українських кредиторів до ТОВ «БНК-Україна» на 1,25 млрд грн. У травні того ж року суд визнав білоруське товариство банкрутом, відкрив стосовно нього ліквідаційну процедуру й призначив ліквідатора.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти