В начало

«газпром» у російському суді хоче стягнути $935 млн з польського Orlen

«газпром» подав до Арбітражного суду санкт-петербурга й ленінградської області позов до польського нафтового концерну Orlen SA про стягнення загалом $935 млн, повідомляють російські ЗМІ.

Позовна сума включає $710 млн і 886 млн польських злотих.

Крім головної компанії Orlen відповідачами за позовом є власник польської ділянки газопроводу «Ямал-Європа» EuRoPol GAZ SA, а також Ernst and Young Global Limited (Велика Британія) і Ernst and Young sp. z o.o. Corporate Finance Sp. k. (Польща).

Суд прийняв заяву до провадження і призначив на 10 квітня попереднє судове засідання, повідомляється в арбітражній картотеці.

EuRoPol GAZ володіє польською ділянкою газопроводу «Ямал-Європа». Ця магістраль завдовжки понад 2 тис. км від Торжка до Франкфурта-на-Одері виведена на проєктну потужність – 33 млрд куб. м на рік – 2006 року. Польська ділянка налічує 683 км лінійної частини і п'ять компресорних станцій.

2022 року МВС Польщі ввело санкції проти ПАТ «газпром» щодо заморозки здійснення прав на акції і виплати дивідендів EuRoPol GАZ.

рф вжила відповідні блокувальні заходи щодо EuRoPol GAZ — для «газпрому» це означає заборону на використання газопроводу, що належить цій компанії, для транспортування російського газу через Польщу.

У вересні 2022 року МВС Польщі ввело вже проти ТОВ «газпром експорт» санкції, які передбачають заморожування фінансових і економічних ресурсів компанії й заборону на надання їй прямо чи опосередковано будь-яких фінансових чи економічних ресурсів. Для компанії це означає неможливість отримання будь-яких платежів на її адресу, а також неможливість здійснення постачань газу польським одержувачам.

2023 року влада Польщі передала частку «газпрому» в EuRoPol GAZ на баланс самої компанії. Таким чином, повний контроль над компанією встановив польський нафтовий концерн Orlen, до якого раніше була приєднана газова компанія PGNiG.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти