В начало

Фрахтові ставки СПГ падають далі попри обхід танкерами Червоного моря

Згідно з даними Spark Commodities, спотові фрахтові ставки скрапленого природного газу (СПГ) продовжують знижуватися, незважаючи на збільшення кількості повідомлень про вихід суден з Червоного моря, повідомляє LNG Prime.

Spark повідомив 16 січня, що його Spark30S Atlantic здешевшав на $2 тис., до $63 250 на день, тоді як Spark25S Pacific здешевшав на $9 750 – до $71 тис. на день.

«Відправлення рейсу через мис Доброї Надії з Перської затоки до NWE додає лише $0,09США/МБТЕ до вартості фрахту порівняно з економією через Суец, але збільшує час подорожі з вантажем на 9,5 дня», — сказали у Spark.

«Тим часом ціна на вантажоперевезення DES LNG на початку місяця в Північно-Західній Європі на рівні $8,883/MMBtu найнижча з літа 2023 року на тлі добре забезпеченого європейського ринку», — заявили в компанії.

Танкери СПГ та інші судна відхиляються від Червоного моря, яке веде до Суецького каналу, щоб пройти довший маршрут навколо Африки через мис Доброї Надії.

Це сталося в той час, коли єменські хусити, як повідомляється, продовжують атакувати комерційні судна в Червоному морі у відповідь на атаки Ізраїлем Гази.

Цього тижня американські військові завдали ударів і знищили чотири протикорабельні балістичні ракети Хусі, згідно із заявою Центрального командування США.

«Ці ракети було підготовлено для запуску з районів Ємену, контрольованих хуситами, і становили безпосередню загрозу як для торгових суден, так і для кораблів ВМС США в регіоні», — йдеться в заяві.

У зв’язку з нападами цього тижня в кількох звітах йшлося, що державний LNG-гігант QatarEnergy також почав переспрямовувати свої LNG-вози з Червоного моря.

Прем’єр-міністр Катару Мохаммед бін Абдулрахман Аль Тані заявив 16 січня під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, що «СПГ... як і будь-які інші торговельні постачання... постраждають» від напруженості в Червоному морі.

Аль Тані сказав, що є альтернативні маршрути, але вони «менш ефективні», ніж поточний маршрут, додавши, що Катар завжди віддавав перевагу дипломатії, а не військовим рішенням, і вважає, що увагу повинно бути зосереджено не на малих конфліктах, а на головному конфлікті в секторі Газа, тому що як тільки цей конфлікт буде вирішено, вирішиться й решта.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти