В начало

Естонія з Латвією планують спільні закупівлі СПГ й оренду терміналу в Палдіскі

Естонія і Латвія можуть організувати спільні закупівлі скрапленого природного газу і солідарно орендувати потужності СПГ-терміналу, що будується в естонському порту «Палдіскі». Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на агентство BNS.

«Мета запланованої спільно з Латвією оренди інфраструктури СПГ полягає не у втручанні в ринок на державному рівні, а у створенні готовності забезпечити енергопостачання обох країн за можливих кризових ситуацій», – сказав агентству BNS міністр з питань клімату Естонії Крістен Міхал за підсумками свого візиту в Латвію.

«Найближчим часом ми почнемо обговорення з Латвією, щоб за можливих труднощів з постачанням газу можна було доставити плавучий термінал у Палдіскі. Якщо ринок працює і ситуація стабільна, не потрібно орендувати судно. Але, на наш погляд, логічно, що за домовленістю з сусідами ми обидва можемо використовувати критичну інфраструктуру, якщо виникне потреба. Необхідно узгодити більш чіткі рамки, за яких ми спільно використовуватимемо потужності терміналу і орендуватимемо СПГ-судно. Таким чином, якщо ситуація на ринку зміниться і настане критичний момент, ми зможемо розпочати роботу негайно», – уточнив він.

Зі слів Міхала, його латвійський колега Раймонд Чударс висловив зацікавленість у спільному використанні потужностей СПГ у Палдіскі, звідки газ можна доставляти до Інчукального сховища наявним трубопроводом.

Сторони готують угоду, яка дозволить спільно закуповувати скраплений природний газ, постачати його в порт «Палдіскі» і регазифікувати.

Міністр заявив, що «ідея ще надто сира, щоб розкривати деталі, наприклад, порядок розподілу витрат».

«Ми розраховуємо, що якщо співпрацюватимемо, то зможемо розподілити витрати між сусідами, які користуються інфраструктурою», – сказав Міхал, додавши, що наступним кроком є підготовка меморандуму про наміри.

У квітні Міністерство клімату та енергетики Латвії повідомляло, що розпочинає розробку умов спільного використання СПГ-терміналу в естонському місті Палдіскі.

СПГ-термінал складатиметься з трьох елементів: портової інфраструктури, з'єднання газопроводу Elering з Balticconnector (трубопровід, що з'єднує газотранспортні системи Естонії й Фінляндії) і судна. Аналогічна інфраструктура будується у фінському Інкоо.

Раніше Естонія й Фінляндія домовилися, що плавуча регазифікаційна установка, яку було взято в оренду фінською фірмою Gasgrid, причалить до терміналу, який буде готовий першим. Роботи в Палдіскі було завершено раніше, проте у жовтні 2022 року сторони погодили місцерозташування СПГ-судна в Інкоо і домовилися, що термінал на рівних умовах забезпечуватиме газом обидві країни. Пізніше естонська сторона повідомила, що шукає можливості самостійно орендувати інший плавучий термінал.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти