В начало

Естонія з Латвією підпишуть угоду про забезпечення газопостачання в надзвичайних ситуаціях

Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив у вівторок, що Латвія й Естонія домовилися співпрацювати, щоб забезпечити постачання газу для обох країн під час кризи.

Угоду підпишуть у п'ятницю, повідомляє ERR. Дві країни планують використовувати термінал скрапленого природного газу (СПГ) у Палдіскі.

Каріньш сказав, що використання терміналу є кроком уперед для забезпечення постачання для всього регіону.

Уряд Латвії обмірковував ідею будівництва власного терміналу, але відмовився від цієї ідеї, хоча офіційно про це ще не оголосив.

Будівництво терміналу з Marubeni, акціонером Conexus Baltic Grid, який володіє газовими сховищами Incukalns, вважається надто дорогим.

«Уперше угода про співпрацю забезпечує основу для того, як Латвія з Естонією можуть працювати разом, щоб забезпечити постачання газу під час кризи», — сказав Каріньш.

Міністр клімату та енергетики Латвії Раймондс Кударс зазначив: «У найближчі місяці ми домовимося про умови співпраці з нашими естонськими колегами. А також про те, як у разі кризи обидві сторони забезпечать прибуття корабля з СПГ на терміналі Палдіскі для забезпечення регіону газом за потреби».

Однак країни ще не дійшли згоди щодо фінансування з обох сторін.

При цьому міністр клімату Естонії Крістен Міхал (Реформ) сказав: «У нас є інфраструктура, а латвійці мають сховище».

«Перевага для Естонії полягає в тому, що ми маємо інфраструктуру, якою інакше б не користувалися, але тепер ми можемо використовувати її для забезпечення нашої безпеки й безпеки наших сусідів», — додав він.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти