В начало

Експорт ДП з США в Європу скорочується через різке падіння нафтопереробки

Падіння нафтопереробної діяльності в США й перебої у світовій торгівлі призвели до скорочення постачань дизельного пального в останні тижні, знизивши цього місяця його історично високий експорт із США в Європу, повідомляє Reuters.

Труднощі з постачанням дизпального в США ускладнюють існуючу кризу постачань у Європі, яка раніше залежала від російського експорту палива. Цього місяця ціни на дизельне пальне в США ненадовго зросли до чотиримісячного максимуму понад $48 за барель, обмежуючи арбітражні можливості для доставки палива до Європи.

Багато інших європейських постачальників на Близькому Сході і в Азії були змушені обійти мис Доброї Надії через напади хуситів на судна в Червоному морі, додавши тривалі затримки й зробивши цю торгівлю менш прибутковою.

Європейський імпорт американського ДП скоротився цього місяця майже вдвічі – до 6,65 млн барелів проти 11,44 млн барелів у січні, що стало найвищим рівнем із серпня 2017 року, згідно з аналізом компанії Kpler, яка займається відстеженням руху суден.

«Європейське дизельне пальне – ключовий продукт, який піддається ризику через зміну маршруту, доступність постачань і спотворені арки», — заявили аналітики Macquarie у записці цього місяця.

Зниження торгівлі відбулося через те, що на початку лютого через перебої з електроенергією нафтопереробний завод (НПЗ) Whiting в Індіані, який є великим виробником ДП в США, був змушений закритись.

Цей збій збігся з експлуатаційними проблемами на кількох заводах після різкого похолодання в середині січня. Інші заводи проходять плановий ремонт.

Згідно з урядовими даними, рівень використання НПЗ США впав з майже 93% на початку року до 80,6% цього місяця, найнижчого показника з грудня 2022 року.

Ціни на дизельне пальне в північно-західній Європі неухильно зростали протягом лютого, в середньому перевищуючи $118 за барель порівняно зі $109 минулого лютого.

З слів аналітика Kpler Метта Сміта, у зв’язку з тим, що європейські НПЗ планують пройти ремонт у березні й квітні, європейські ціни на дизпальне зростатимуть і далі, й це може сприяти відновленню потоків ДП, виробленого в США, до Європи.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти