В начало

Dangote збирається почати видобуток сирої нафти 2025 року

За даними S&P Global Commodity Insight, Dangote Group, власник найбільшого нафтопереробного заводу (НПЗ) в Західній Африці незабаром розпочне видобуток сирої нафти на тлі поточних труднощів із сировиною, з якими стикається нафтова компанія.

Видобуток на двох активах компанії в розвідці дельти Нігеру, розташованих на підприємствах Oil Mining Leases 71 і 72, розпочнеться з приблизно 20 тис. барелів на день (б/д) і значно зросте у І кварталі 2025 року. Згідно з джерелом S&P, Dangote наразі прагне досягти плавуче судно для видобутку, зберігання й розвантаження місткістю 650 тис. барелів сирої нафти.

Компанії належить 85% акцій West African E&P Venture, яка, своєю чергою, володіє 45% акцій у двох нафтових блоках, а Нігерійська національна нафтова компанія (NNPC) контролює решту 55%. First E&P, нігерійський оператор розвідки й видобутку, є іншим акціонером західноафриканської E&P і відповідає за експлуатацію оренди нафтових копалин (OML) 71 і 72.

Ці блоки розташовано приблизно за 22 км від берегового термінала Бонні на південному сході дельти Нігеру, на мілководді. Територія включає нафтові родовища Калаекуле й Коронама, де нафту було вперше виявлено 1966 року.

Shell розпочала видобуток там у середині 1980-х років, і до 1999 року він досяг піка у 21 тис. б/д, перш ніж почав падати до 2003 року. На родовищах усе ще є доступні обсяги до 2,3 трлн кубічних футів природного газу й більш як 300 млн барелів нафти, попри спад.

Згідно зі звітом S&P Global Commodity Insight, хоча операції Dangote рідко звертаються до розвідки й виробництва, майбутній початок роботи на OML 71 і 72 вказує на те, що НПЗ незабаром може додати більше сирої сировини до своєї суміші після місяців проблем із постачаннями.

НПЗ «Данготе», створений для того, щоб подолати багаторічну залежність Нігерії від імпортних нафтопродуктів, виробляє великі обсяги бензину, дизельного й авіаційного палива та нафти як для місцевого споживання, так і для експорту. Однак у перші місяці роботи заводу було важко отримати достатню кількість сирої нафти з Нігерії, що змусило його імпортувати великі обсяги WTI Midland Crude зі Сполучених Штатів. Це призвело до гострої публічної суперечки між Нігерійською національною нафтовою корпорацією (NNPC), міжнародними нафтовими компаніями, Данготе й регуляторами Нігерії.

NNPC мав постачати на НПЗ Dangote 300 тис. барелів сирої нафти на день в обмін на 20% частки у проєкті. Але в підсумку його частка становила лише 7,2%.

Дані S&P Global Commodities показують, що у вересні Dangote придбав трохи менш як 200 тис. б/д нігерійської сирої нафти. З середини липня він не імпортував жодної американської нафти.

Проте корпоративні джерела попереджають, що NNPC може задовольнити лише 60% свого попиту на сиру нафту, і Dangote підвищив перспективу закупівлі сирої нафти в інших постачальників нафти, таких як Лівія, Сенегал і, можливо, Бразилія.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти