В начало

Ціновий розрив між пропозиціями газу на заході й півдні країни зменшується

Реалізація скрапленого газу в Україні потроху зростає. Компанії збільшують закупівлі продукту, проте дефіциту поки що не спостерігається. Зі слів трейдерів, у першій половині червня обсяги реалізації СВГ на внутрішньому ринку зросли на 7-10% порівняно з травнем. Утім, учасники ринку вважають, що у липні продажі, а відповідно й імпорт, можуть упасти через підвищення ПДВ.

Впровадження постанови КМУ №1147 призвело до зростання цін на імпортний скраплений газ, що потрапляв на ринок через західний кордон. Проте зміни у регулюванні постачань мали й інший ефект — збільшення обсягів залізничних партій продукту. Раніше з західного напрямку дешевший (читай — російський) газ постачався переважно автомобільним транспортом, тоді як неросійський їхав у вагонах. Зараз, коли в Україну можливі постачання тільки сумішей із вмістом не більше 49% російського продукту, який, до речі, за останній місяць здорожчав, різниця цін на залізничні й автомобільні партії суттєво зменшилася. Це сприяє збільшенню попиту на залізничні партії. За даними учасників ринку, угоди на постачання СВГ у вагонах цього тижня укладалися в діапазоні $655-685/т DAP Ізов та DAP Ягодин, це на $20-25 дешевше, ніж на початку місяця.

Цього тижня вартість автомобільних партій СВГ зі східних терміналів Польщі практично не змінилася й складає $662-705/т. Як стало відомо enkorr, компанії Bialchem Group вдалося відвантажити деякі обсяги продукту в Україну, проте окремі партії залишаються заблокованими через претензії польської митниці. Минулого тижня повідомлялося, що інший великий польський постачальник, Barter, не укладає нових угод на продажі газу. Але в компанії відповіли, що вони стабільно відвантажують продукт. «Останні кілька днів ми спостерігаємо збільшення кількості звернень українських компаній щодо продажу газу, але не всі з них ми можемо задовольнити. Ймовірно через це у наших клієнтів склалося враження, що в нас немає продукту», — каже представник компанії Barter. На погляд enkorr, збільшення попиту на ресурс Barter було пов’язано з тим, що Bialchem Group у першій половині червня скоротив обсяги продажів газу удвічі. 

Автомобільні партії СВГ, що відвантажуються з литовських терміналів, цього тижня здорожчали на $5/т, до $695-745/т, на умовах DAP український кордон. Учасники ринку повідомляють, що обсяги продукту у Литві обмежені. Також стало відомо, що українські компанії відновили закупівлі скрапленого газу з Латвії. Наразі продажі в Україну здійснює лише Latvijas Propana Gaze. Компанія пропонує продукт виробництва Orlen Lietuva, повідомили enkorr учасники ринку. Вартість автомобільних партій на терміналі у Ризі складає €515-525/т ($551-562/т), що з урахуванням транспортних витрат робить постачання з Латвії доволі коштовною справою. «Газ із Латвії виходить дуже дорогим. Але в нас є клієнти, яким потрібен саме балтійський продукт», — каже один з українських імпортерів.

На півдні цього тижня відбулося здешевшання скрапленого газу. Автомобільні партії з терміналу у Галаці пропонуються за $600-635/т, це на $10-30/т менше, ніж на початку червня. Суміш із високим вмістом бутану у Плоєшті продається за $580/т. Здешевшання продукту на півдні є наслідком зменшенням цін Sonatrach у червні. Втім, попри зниження вартості румунський газ продається переважно у південних і центральних областях України. «У Києві ціни на південний ресурс непрохідні, бо в регіоні є більш дешевші пропозиції», — каже столичний трейдер.  

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти