В начало

Члени ОПЕК+ продовжили скорочення видобутку нафти на ІІ квартал

Члени ОПЕК+ на чолі з Саудівською Аравією й росією погодилися 3 березня продовжити добровільне скорочення видобутку нафти на 2,2 млн барелів на день (б/д) на ІІ квартал, надаючи додаткову підтримку ринку на тлі занепокоєння глобальним зростанням і зростанням видобутку поза межами групи. Про це повідомляє Reuters.

Саудівська Аравія, фактичний лідер Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), заявила, що продовжить своє добровільне скорочення на 1 млн б/д до кінця червня, залишивши видобуток на рівні близько 9 млн б/д.

росія, яка очолює союзників ОПЕК, відомих як ОПЕК+, скоротить видобуток і експорт нафти додатково на 471 тис. б/д у ІІ кварталі. російський віце-прем'єр алєксандр новак навів нові цифри, які показують, що скорочення виробництва становитимуть зростаючу частку цього заходу.

2024 року нафта знайшла підтримку через зростання геополітичної напруженості й напади Хуті на судноплавство в Червоному морі, хоча стурбованість економічним зростанням переважила. Хоча багато хто очікував, що ОПЕК+ збереже скорочення, заява росії може ще більше підвищити ціни.

«Був сюрприз з боку росії», — сказав аналітик UBS Джованні Стауново, який назвав розвиток подій цілком очікуваним.

У ІІ кварталі Ірак продовжить скорочення видобутку на 220 тис. б/д, ОАЕ збережуть скорочення видобутку на 163 тис. б/д, а Кувейт збереже скорочення видобутку на 135 тис. б/д, йдеться в окремих заявах трьох виробників ОПЕК. Алжир також заявив, що скоротить видобуток на 51 тис. б/д, а Оман – на 42 тис. б/д.

Казахстан заявив, що продовжить добровільне скорочення на 82 тис. б/д до ІІ кварталу.

З кінця 2022 року ОПЕК+ здійснила серію скорочень видобутку, щоб підтримати ринок на тлі зростання видобутку з боку Сполучених Штатів та інших виробників, що не є членами, і занепокоєння щодо попиту, оскільки великі економіки борються з високими процентними ставками.

Згідно з підрахунками Reuters, загальне скорочення ОПЕК+ з 2022 року становить приблизно 5,86 млн б/д, що дорівнює приблизно 5,7% щоденного світового попиту.

Минулого тижня джерела повідомили Reuters, що ОПЕК+ розгляне можливість продовження останнього раунду скорочення видобутку на ІІ квартал, причому один сказав, що це «ймовірно».

Прогноз попиту на нафту на цей рік не визначений. ОПЕК очікує ще один рік відносно сильного зростання попиту на 2,25 млн б/д, на чолі з Азією, тоді як Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує значно повільніше зростання на 1,22 млн б/д.

Крім того, МЕА також очікує, що цього року постачання нафти зростуть до рекордного рівня приблизно в 103,8 млн б/д, майже повністю за рахунок виробників поза межами ОПЕК+, включаючи Сполучені Штати, Бразилію й Гайану.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти