В начало

Без Польщі: нардепи закликали країни Балтії заборонити імпорт російського LPG

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України звернувся до парламентів Естонії, Латвії й Литви з закликом відмовитись від імпорту російського скрапленого вуглеводневого газу (LPG). Звернення опубліковано на сайті комітету.

«Закликаємо наших партнерів і союзників … обмежити імпорт скрапленого нафтового газу російського походження шляхом або запровадження прямого ембарго, або впровадження фіскальних інструментів, що зроблять закупівлю російського товару економічно не привабливою», — йдеться у зверненні.

Українські парламентарії також сподіваються, що балтійські колеги очолять роботу щодо віднесення російського LPG під європейські санкції. «Задля досягнення цієї мети ми очікуємо, що країни Балтії візьмуть на себе лідерство у відстоюванні заборони на імпорт російського СВГ до країн Європейського Союзу», — йдеться у документі.

У зверненні депутати наводять статистику постачань російського газу у країни Балтії, які стрімко зросли 2022 р., і нагадують, що доходи від нафтогазового трейдингу активно поповнюють військовий бюджет рф.

«Це створює не тільки канал для фінансування росією своєї військової спроможності через продаж скрапленого нафтового газу в країни Балтії, але й посилює важелі впливу кремля на європейські паливні ринки», — кажуть депутати, зазначивши, що російський продукт із цих країн потрапляє в Україну.

Як раніше повідомлялося, обсяги російського скрапленого газу, що потрапляє з країн ЄС в Україну без документів про походження або з сумнівними документами, виросла до критичних масштабів. За даними Консалтингової групи «А-95», основні обсяги ресурсу їдуть в Україну з країн Балтії і Польщі, про яку у зверненні українських депутатів не йдеться.

Нагадаємо, раніше експерти «А-95» висловили переконання, що збільшення імпорту моторних палив сумнівного походження загрожує знищенням диверсифікованої системи постачань, а відповідно підриває енергетичну безпеку України.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти