В начало

Американські нафтопереробники звітують про низькі прибутки за III квартал

Очікується, що прибутки американських нафтопереробників у ІІІ кварталі впадуть порівняно з минулим роком через зниження рентабельності, оскільки попит на паливо пом’якшився й нові нафтопереробні потужності почали працювати, кажуть енергетичні аналітики.

Після пандемії й повномасштабного вторгнення росії в Україну рентабельність нафтопереробників досягла рекордного рівня. Ціна на бензин і дизельне пальне у США, різниця між цінами на продукцію й нафту, знизилася протягом ІІІ кварталу, а маржа впала до багаторічного сезонного мінімуму через слабкий літній попит на паливо.

Протягом кварталу крек-спред у США на бензин у вересні впав до $11,73 за барель, найнижчого показника з листопада 2023 року. У вересні крек-спред на дизельне пальне торгувався на рівні $17,98 за барель, найнижчого показника з липня 2021 року.

«Крек-спреди продовжують виправлятися з надзвичайного рівня за останні кілька років», — сказав аналітик TD Cowen Джейсон Габелман.

З його слів, попит на паливо залишався приблизно на 5% нижче рівня до COVID-19 протягом кварталу, тоді як постачання з нових нафтопереробних заводів (НПЗ) у всьому світі зросли, що спричинило тиск на крек-спреди.

Маржа НПЗ у США, виміряна крек-спредом 3:2:1, у середині вересня впала до $14,28, що також є найнижчим показником з початку 2021 року.

Згідно з даними LSEG, компанія Valero Energy, друга за величиною й потужністю нафтопереробна компанія США, планує оголосити прибутки нафтопереробників у четвер, при цьому аналітики прогнозують прибуток обсягом $1,01 на акцію проти $7,49 рік тому.

Акції Valero впали приблизно на 14% з кінця ІІІ кварталу, збільшивши збитки з початку року.

Згідно з оцінками LSEG, компанія Marathon Petroleum, провідне нафтопереробне підприємство США за обсягом виробництва, оголосить про прибуток на акцію обсягом $1,02 5 листопада порівняно з $8,14 рік тому.

Тим часом очікується, що Phillips 66 повідомить про прибуток на початку листопада обсягом $1,72 на акцію порівняно з $4,63 рік тому, за оцінками LSEG.

Нафтопереробник із Х’юстона планує закрити свій НПЗ потужністю 139 тис. б/д у Лос-Анджелесі наприкінці наступного року через низький прибуток.

Раніше цього місяця нафтові компанії попередили про падіння прибутку від нафтоперероблення й слабку торгівлю нафтопродуктами у ІІІ кварталі.

BP, Shell і Exxon Mobil попередили, що нижча маржа нафтоперероблення, частково через уповільнення глобального попиту на паливо й нижчі результати торгівлі нафтою, вплине на результати ІІІ кварталу.

Аналітики очікують, що нафтопереробники оголосять про викуп, попри проблеми з прибутковістю.

«Без багатьох проєктів зростання в бункері вільні грошові потоки нафтопереробників можуть піти на виплати акціонерам», — сказав Метью Блер, керуючий директор TPH&Co.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти