В начало

Акції «газпрому» впали після відмови платити дивіденди

Акції «газпрому» обвалилися на московській біржі 20 травня увечері після того, як стало відомо, що компанія не виплачуватиме дивідендів за підсумками роботи 2023 року, повідомляють російські ЗМІ.

Котирування «газпрому» просіли майже на 6% і падали до позначки 145,03 руб. — найнижчої з жовтня 2023 року. На тлі рішення уряду рф — найбільшого акціонера газової монополії — підготувати директиву про відмову від виплат капіталізація «газпрому» трохи більше, ніж за годину, скоротилася на 144 млрд руб., або майже $1,6 млрд.

Платити дивіденди «газпрому» де-факто нічим: минулий рік уперше за 25 років компанія завершила з чистим збитком, а його обсяг, 629 млрд руб., став рекордним за три десятиліття її історії. Після втрати європейського ринку експорт «газпрому» відкотився на рівні 1985 року (69 млрд кубометрів), а щодо довоєнних рівнів зменшився втричі. Не маючи можливості продавати газ, «газпром» був змушений заморожувати свердловини й за два роки втратив чверть видобутку, обсяг якого торік став мінімальним у його історії.

Програвши газову війну з Європою, росія розраховує на Китай, пропонуючи йому на додаток до трубопроводу «сила сибіру» побудувати другий — «сила сибіру-2» потужністю 50 млрд кубометрів.

Але домогтися схвалення від Пекіна не вдається, попри запевнення у «дружбі» й «стратегічному» партнерстві «без кордонів». Державний візит російського президента до Китаю, який відбувся минулого тижня, виявився безсилим виправити ситуацію. путін не отримав нового контракту, а Сі Цзіньпін жодного разу не згадав про російський газ в офіційних коментарях.

Навіть якщо «газпрому» вдасться домовитися з КНР про нову трубу, це тільки погіршить його фінансове становище, пишуть аналітики MMI. Пекін не бажає вкладати ні юаня в проєкт, пропонуючи росії самостійно сплатити багатомільярдний рахунок за будівництво. Дивідендів у «газпрому» «не буде багато років», попереджає MMI: компанії бракує операційного грошового потоку, щоб покривати витрати на інвестиції, а боргове навантаження стрімко зростає. Чистий, тобто не покритий грошовими резервами, борг «газпрому» досяг 5,2 трлн руб. і вже перевищує розмір ліквідної частини Фонду національного добробуту.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти