В начало

Прокинулись, б… - 2


Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95»

Учора ввечері пішла нова хвиля кампанії проти «Укрнафти». Вже маю три «незалежні» думки, які чомусь дублюють одні й ті ж тези. Ось вони.

- Колишній менеджмент «Укрнафти» й «Укртатнафти» допомагав армії. Ще й таблиці з переліком і обсягом відвантажених нафтопродуктів виклали. Один дєятєль навіть проговорився, що в нього і перелік військових частин є. Тобто замовники компанії – група «Приват» – уже почала поширювати й це.

- Новий менеджмент невідомо що робить, результатів немає.

- Зарплата Корецького захмарна. Коболєвщина! Доколє…

Перше, про що варто сказати, це рівень кампанії. Просто суцільна насолода спостерігати за цими конвульсіями олігарха, відрізаного від тєлєка. Політологи, псевдоблогери, підсанкційні депутати й навіть фракція «Євросолідарності»!

Ще раз переконуюсь у тому, що медіа – найбільш потужний актив українських олігархів, в обмін на лояльність яких вони вимінювали змогу доїти таки активи, як та ж «Укрнафта». Ви дивіться наші етери, але, пане (президенте, прем’єре — потрібне підкреслити), не дивіться туди, туди й туди…

Особисто мій погляд по суті.

- 2022 року «Укрнафта» й «Укртатнафта» постачали армії пальне не тому, що вони такі добрі, відповідальні, патріотичні. А тому, що в них було і є мобілізаційне завдання! Вони повинні це робити!

- Чи виконували вони мобілізаційне завдання повністю? Особисто я цього не знаю. Та давайте подивимось на ті таблиці, які курсують мережею. Можу точно сказати, що тих 1-3 тис. т тон бензину на місяць від «Укртатнафти» недостатньо в умовах бойових дій навіть на тиждень.

- Зовсім не бачу я в тих таблицях дизпального – основного виду палива для військових. Тому Міноборони доводилось шукати пальне на ринку, також надходила гуманітарна допомога від західних країн.

- А тепер найцікавіше. У лютому-березні 2022 року держава екстрено надала для переробки в Кременчузі свою нафту. За моїми даними, біля 300 тис. т. Згідно з технологічною картою, з неї завод мав отримати 200 тис. т бензину, дизпального й авіагасу. Але у табличках псевдоблогерів сумарний обсяг постачання з «Укртатнафти» – 54 тис. т світлих нафтопродуктів за весь рік!!!! Щось трохи не б’ється, вам не здається?! То, може, таки були у держави законні претензії з приводу недопостачання пального, про що заявив Шурма? (Щоправда, я особисто припускаю, що під час заяви він помилився, назвавши «Укртатнафту» «Укрнафтою». Буває.)

Точно я знаю наступне: після націоналізації «Укрнафти» й «Укртатнафти» у листопаді 2022 року армія більше не бігає й не шукає пальне по ринку.

Йдемо далі.

- Що робить новий менеджмент?

Чесно, деталей не знаю. Знаю інше. Щоб швидко відчути результат, там не треба щось вигадувати, треба просто припинити схеми з виведення грошей з компанії. Найбільш наочні ліквідовані схеми, про які вже заявлено або щодо яких ми й ринок бачимо зміни:

1) удвічі знижено ставку еквайрингу при карткових розрахунках на АЗС (ефект біля 100 млн грн на рік);

2) удвічі знижено витрати на перевезення пального (більше 500 млн грн на рік);

3) ціна реалізації скрапленого газу на аукціонах «Укрнафти» стала ринковою. За нашими розрахунками, за цим пунктом на очах менеджменту й наглядової ради 2022 року з «Укрнафти» було вкрадено понад 1 млрд грн (подробиці згодом).

Ці три епізоди – це пилюка в масштабах найбільшої нафтовидобувної компанії України. Але навіть вони вже принесуть 1,5 млрд грн доходу на рік.

Це тільки те, що я бачу. Я не знаю (але здогадуюсь), як продавалися нафтопродукти через мережу «Укрнафти», як функціонувала схема спільних підприємств і спільної діяльності (кажуть, там «Приват» вивів з «Укрнафти» всі найбільш продуктивні свердловини), як продавався природній газ. Знаю, що шукають пальне й нафту на 40 млрд грн, які на папері є, а фізично немає. Сподіваюсь, дізнаємося з часом і про це.

Тобто з бездіяльністю начебто частково з'ясували. 

- Для компрометації Корецького використовується гарантований, перевірений часом наратив з досвідом Андрія Коболєва, завдяки чому слово «премія» набуло винятково негативного значення.

Чесно, не знаю, яка в Корецкого зп. Приватівські боти пишуть, що 1,6 млн грн на місяць і ще стільки ж — за «Укртатнафту».

Припустимо, що це так. Що відомо достеменно, зарплату голова правління «Укрнафти» собі точно не визначає, це робить наглядова рада з погодження акціонера.

Цікаво інше: на ринку відомо, що зп попередника Корецького, сумнозвісного Олега Геза, складала $500 тис. на рік, або біля 20 млн грн. Зараз у голови правління виходить навіть менше – 19,2 млн.

Але це, як то кажуть, не точно. У цих «сенсаційних» матеріалах я бачу, що озвучені 1,6 млн на місяць – це ставка, тобто дохід до оподаткування. На руки у цьому разі буде 1 млн грн, або $25 тис..

Багато це чи мало за керівництво компанією з 20 тисячами співробітників і мільярдними оборотами? Можу лише сказати, що топи в набагато менших компаніях мереж АЗС заробляють більше.

Та головне питання в іншому: Навіть якщо зп голови правління «Укрнафти» залишилась, як у попередника, то що краще, новий топ із уже заробленими для компанії й держави 1,5 млрд грн чи старий із утраченими 1,5 млрд? Що краще, заробляти на збитках чи на прибутках?

Упевнений, коли ми дізнаємось про сумарний ефект від припинення пограбунку «Укрнафти» «Приватом», дохід очільника «Укрнафти»-«Укртатнафти» разом з його командою буде набагато нижчим за 1% від повернутої державі суми.

Продовжуємо спостерігати за перебігом цієї захоплюючої й пізнавальної PR-кампанії!

P.S. Будь ласка, надсилайте мені прояви цієї кампанії, бо більшість цих ЛОМів я вперше чую й бачу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти