В начало

LPG дорожчає в гурті

З 10 по 17 березня середня гуртова вартість скрапленого газу майже не змінилася й становить 41 420 грн/т. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Водночас на аукціоні Української енергетичної біржі 10 квітня середньозважена ціна на газ зросла на 372 грн/т, до 41 467 грн/т, що трохи вище за середню ціну на ринку. Аукціон розпочався з першої хвилини, але ажіотажу не було. Сумарно на торги було виставлено 5,1 тис. т ресурсу. Як і на минулих торгах, попиту на залізничний ресурс не було.

Протягом торгів вартість LPG «Укрнафти» з 41 082 грн/т зросла до 41 930 грн/т, «Укргазвидобування» —  з 41 135 грн/т до 42 360 грн/т. На аукціоні приватних виробників вартість газу становила 39 500-40 650 грн/т.

Здорожчання газу на аукціоні внутрішніх виробників гравці ринку пов’язують зі зростанням курсу долара. Так, згідно з даними порталу Мінфіну, середній курс гривні відносно долара в банках за тиждень зріс на 0,45 грн/$, до 39,8 грн/$.

Динаміка середнього курсу долара в банках України у квітні 2024 р., грн/$

«Окрім курсу інших причин я не бачу. Імпорту більше ніж достатньо, ціни на нього майже не змінилися й починаються від 41 000-41 500 грн/т для центральних областей», – розповіли в одній із паливних компаній з центрального регіону.

Також трейдери звертають увагу на затримку з розвантаженням судна на Дунаї, що привіз трейдер «Данкор». «Усі 3 тис. т було продано заздалегідь, і відвантаження мали б розпочатися 15 квітня, але станом на кінець 17 числа ресурс так і не розвантажився. Компанії, що очікують газ із цієї партії, могли частково замістити його аукціонним ресурсом і трохи збільшили попит», – вважає один з опитаних учасників торгів.

Інший зазначив, що сьогоднішня вартість газу на аукціоні була привабливою тільки для східних областей країни, оскільки, наприклад, для Києва на ринку є пропозиції, нижчі за ціну на аукціоні (41 000-41 500 грн/т).

Зі слів трейдерів, ринок залишається профіцитним. Цьому сприяють зростаючі обсяги імпорту. Так, за 14 днів квітня середньодобове постачання газу становить 2,47 тис. т, що на 4% більше, ніж у березні.

«Хоч попит і зріс подекуди на 5-10%, але все одно пропозиції перевищують споживання», – зазначили в одній із паливних мереж. 

Минулого тижня значно зросло постачання ресурсу на півдні. Вартість газу на дунайських базисах знизилася до 38 500 грн/т. Враховуючи доставку до Києва, ціна на цей ресурс у столиці становитиме близько 41 700 грн/т.

На ціну також тиснуть постачання дешевого газу підозрілого походження з Польщі, що знову наростають. Минулого тижня значно виділявся своєю ціною ресурс компанії Pakar Jacek, який був дешевшим за європейський газ на 60-90 $/т.  Крім того, другий тиждень поспіль Barter відвантажує на український ринок газ за документами походження США за ціною 700 $/т.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти