У початок

В Ізмаїлі запрацювала контрабандна схема постачання нафтопродуктів – учасники ринку

Також є російською мовою

В Ізмаїлі (Одеська область) почала системно функціонувати схема контрабанди нафтопродуктів під виглядом реекспорту. Про це enkorr повідомили одночасно декілька учасників ринку.

За словами співрозмовників, бензин і дизельне пальне надходить невеликими баржами по Дунаю в Ізмаїл. Джерела enkorr зокрема називають три судна, що беруть участь у підозрілих перевезеннях палива: «Рубікон 9», «Рубікон 23» і «Рубікон 55». У порту Ізмаїла вони зливаються в резервуари без митного оформлення в режимі «імпорт» на зберігання. Надалі ці вантажі оформляються як реекспорт, однак за фактом потрапляють на внутрішній ринок.

«Налив відбувається в бензовози, недавно частина з них пішла на Київ, де злилася на нафтобазі «Катрін», – повідомив один зі співрозмовників enkorr.

За словами іншого трейдера, пальне з Ізмаїла на цьому тижні пропонується за $0,67/л (близько 19 грн/л).

Як повідомили enkorr джерела в Енергетичній митниці, в січні в режимі «реекспорт» в Ізмаїлі було оформлено 700 т бензину з октановим числом 95, в грудні 2020 р. – 2 550 т.

«За документами вантаж готувався до відправлення в Туреччину компанією «Агенція Трайтон Сервіс Україна», – повідомило джерело в Енергомитниці.

Enkorr продовжує відстежувати ситуацію.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів, що проявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

Консалтингова група «А-95» оцінює сукупні втрати бюджету від діяльності нелегального сегмента паливного ринку за 9 місяців 2020 р. в суму від 9 до 15 млрд грн. При цьому найбільша частка нелегальної реалізації палива була властива скрапленому газу – 35% (524 тис. т) і дизельному пальному – 19% (1 млн. т).

Згідно з дослідженням «А-95», у 2020 р. в Україні працювало 24 підприємства з виробництва палива з місячним обсягом перероблення 30-35 тис. т. Вони виробляли товарні нафтопродукти класів Євро-3 і Євро-4, та щоб уникнути сплати акцизного збору, маркували свою продукцію як розчинники, сольвенти, абсорбенти, легку фракцію, лігроїново-газойлеву фракцію й інші безакцизні позиції.

У січні 2021 р. стало відомо про потужний канал постачань в Україну безакцизних компонентів для виробництва моторних палив на основі МТБЕ і метанолу як розчинників (код 3814009090). Одержувачами цієї продукції стали роздрібні мережі або міні-НПЗ: група «БРСМ-Нафта» (2,51 тис. т) і харківська компанія «Пром Хім» (2,38 тис. т), яка відправляє частину ввезених розчинників на міні-НПЗ в Мерефі (Харківська область), де закуповує пальне мережа Motto. Серед імпортерів розчинників також слід виділити ТОВ «Термінал», яке в січні ввезло 190 т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти