У початок

Уряд рф може змінити розрахунок експортного мита на СВГ

Уряд рф вивчає можливість зміни розрахунку експортного мита на скраплені вуглеводневі гази (СВГ), повідомляють росЗМІ з посиланням на протокол наради щодо ринку нафтопродуктів у віцепрем’єра алєксандра новака.

Джерело агентства також повідомило, що на пропозицію низки виробників розглядається варіант тимчасового скасування експортного мита на СВГ до впровадження нового індикатора у формулу його розрахунку.

Зміна розрахунку експортного мита на СВГ можлива шляхом коригування цінових індикаторів, у прив'язці до яких вона встановлюється на цей час.

За даними ЗМІ, погоджену пропозицію щодо зміни розрахунку експортного мита на СВГ доручено розробити міненерго, мінекономрозвитку, мінфіну, федеральній антимонопольній службі (ФАС) спільно з санкт-петербурзькою міжнародною товарно-сировинною біржею (СПбМТСБ) і подати її в уряд.

Наразі експортне мито на суміш пропан-бутану технічну (СПБТ) розраховується виходячи із середнього значення котирувань СПБТ на базисі DAP Брест (білорусько-польський кордон):

  • у разі якщо середнє котирування за період із 15 числа попереднього місяця по 14 число поточного місяця нижче за $490 за тонну, мито дорівнює нулю;
  • у разі перевищення цим котируванням середнього значення $490 за тонну мито перевищує нульове значення і надалі розраховується за прогресивною шкалою.

Експортне мито на бутан розраховується у відсотковому співвідношенні від мита на СПБТ.

У зв'язку з тим, що середнє значення котирування СПБТ на базисі DAP Брест уже майже півроку не перевищує $490 за тонну, експортне мито на СПБТ і на бутан з лютого поточного року дорівнює нулю.

Учасники ринку вважають, що перегляд розрахунку експортного мита на СВГ необхідний у зв'язку з очікуваною зміною каналів експорту після набрання чинності санкціями Євросоюзу проти постачання скрапленого вуглеводневого газу з рф.

Євросоюз впровадив санкції проти російського СВГ 19 грудня 2023 року з 12-місячним перехідним періодом для постачання в рамках довгострокових контрактів.

Однак наприкінці 2024 року ембарго на СВГ з рф до Європи набуде чинності у повному обсязі – й постачання пропан-бутану до Польщі, як вважають трейдери, найімовірніше, припиняться.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти